800x Hrdý Budžes. Dramatizace stejnojmenné prózy Ireny Douskové měla v Příbrami premiéru 7.listopadu 2002

10. říjen 2018 07:26

Velkým svátkem bude dnes na jevišti příbramského Divadla Antonína Dvořáka 800. repríza představení Hrdý Budžes. Dramatizace stejnojmenné prózy Ireny Douskové měla premiéru 7.listopadu 2002. I po šestnácti letech bývá vyprodáno.

Hrdý Budžes je nejúspěšnější inscenací v celé historii příbramského divadla. Hrdinkou příběhu je žákyně základní školy Helenka Součková, která diváky provází roky husákovské normalizace. Herečka Bára Hrzánová za roli Helenky získala cenu Thálie. Divadelní představení procestovalo celou republiku a existuje i záznam České televize.

A jak si hlavní aktérka vzpomíná na začátky zkoušení v příbramském divadle? „Já jsem se do poslední chvíle domnívala, že to představení nebude, že to není možný dát dohromady. Začali jsme zkoušet před prázdninama před 16 lety. Přesně si pamatuju, že lidé, co se mnou hrajou – ať je to Jarmilka Vlčková nebo Libor Jeník, to byli pro mne cizí paní s cizím pánem, ke kterými jsem byla velmi nedůvěřivá, protože jsem je neznala… a dnes jsou součástí naší rodiny,“ přiznává s úsměvem Bára Hrzánová.

Bára Hrzánová spolu s hereckým kolegou Liborem Jeníkem

Stejně jako Bára tak také představitel tatínka - Libor Jeník - má před sebou 800. reprízu. „Je to vždycky svátek, takže se moc těším," říká. 

Hlášky z představení Hrdý Budžes zlidověly. Mnozí diváci viděli představení několikrát

A jaký to je, tolik let hrát osmiletou holčičku? „ Je to pořád potěšující. Pokaždý, když se sejdu ( teď v poslední době tak 5x do měsíce) s tou „svou rodinou“, to je  s herci na jevišti, ale i s osvětlovači, techniky, mojí milovanou garderobiérkou, tak se na ně těším, protože máme hodně společného a prožili jsme spolu velkou část života,“ dodává Bára Hrzánová.

Dnešní osmistá repríza Hrdého Budžese v Příbrami je vyprodaná. A jak před časem prozradil ředitel divadla Petr Bednář, mají k této jubilejní repríze připravenou i řadu menších či větších překvapení.

Spustit audio