Anna Coufalová dočasně vyměnila šermířskou masku za ochranný štít v testovacím centru

30. listopad 2020, aktualizováno

Dvacetiletá Anna Coufalová z Bělé pod Bezdězem, studentka fyzioterapie a reprezentantka v šermu kordem, už má na svém kontě množství úspěchů. V období pandemie koronaviru nesložila ruce do klína. Místo šermířské masky si ovšem nasazuje tu, která ji jako dobrovolnici v testovacím centru na covid chrání před nákazou.

Pohárů a medailí ze šermířských závodů má Anička tolik, že musela část nedávno poskládat do krabic a schovat, aby se jí zbytek vešel do pokoje. „Nejcennější je pro mě bronz z mistrovství světa. Pak tu mám třeba ocenění za 3. místo ze světového poháru juniorů. Škoda, že se nedávají poháry i za čtvrtá místa. Protože ten z Mistrovství Evropy v Soči v roce 2018 by měl tady na poličce významné místo. Tehdy jsme s holkama fakt zaválely, byl to super výsledek, který už dlouho naše republika v ženské kategorii v kordu neměla,“ vypráví nadšeně.

Anna šermuje od sedmi let, je členkou reprezentace ČR, a není divu. Její táta pochází ze šermířské rodiny, léta trénuje bělský oddíl. Šermu se neméně úspěšně věnuje Aniččin mladší bratr František. I maminka trénuje šerm.

Anna sportuje a také studuje fyzioterapii na 1.LF UK

„Začínala jsem šermovat fleretem, poté jsem přešla na kord. U šermu kordem platí zásah kdekoliv na těle, do nohy, do ruky, do břicha i do hlavy, všechno se počítá. Kdežto ve fleretu máte navíc takovou vestičku, která ohraničuje místo (trup), do kterého se musíte trefit. Ještě se šermuje šavlí. Tam platí zásah trupu, masky a rukou,“ popisuje Anna.

Šermířských obleků má ona, i ostatní členové rodiny, několik. Když se u Coufalů pere sportovní oblečení, a pak schne na šňůrách, určitě to vypadá zajímavě. Co všechno je potřeba si obléci před tréninkem nebo závodem? Anička odpovídá: „Myslím, že jsem schopná se obléknout docela rychle, za 2 až 3 minuty. Podkolenky, kalhoty, plastový chránič hrudníku, podvestička, provléknout kabel, zapnout vestu, navléknout rukavici, nasadit masku, a je to. Lidi dělají různé vtípky, že v šermířských maskách vypadáme jako včelaři.“

V období pandemie pomáhá Anna jako dobrovolnice v testovacím centru

Anna od loňska studuje fyzioterapii na 1. LF UK, v době pandemie koronaviru se ovšem většina přednášek odehrává on-line. A protože je zvyklá mít nabitý program, škola, tréninky, závody, dlouho se nerozhodovala a vymyslela, jak zaplnit volný čas a zároveň udělat něco pro lidi. Pomáhá jako dobrovolnice v testovacím covid centru, kde má na starosti administrativu, žádanky od lékařů a podobně. Společně s kamarádkou se také rozhodly širší veřejnosti přiblížit obor, který studují: „Na Instagramu informujeme o tom, co je to vlastně fyzioterapie, a jak může lidem pomoct.“

Spustit audio

Související