Čas na řepánky. Pracovnice polabského muzea na Gastrofestivalu ukazují pečivo, které patří podzimu

6. říjen 2018 04:53

Výstaviště v Lysé nad Labem provoněl guláš i sladké palačinky. Kromě už 49. ročníku výstavy Zemědělec se tam koná Gastrofestival, který chce představit to nejlepší ze středočeských kuchyní. 

Pečivo, guláš, utopenci nebo sladké speciality. To všechno nabízí k ochutnání letošní ročník středočeského Gastrofestivalu, na kterém se v Lysé nad Labem představují nejen regionální výrobci potravin, ale také studenti jedenácti odborných škol. 

"Naše specialita je perníkový závin s mandlemi nebo ořechy," řekla Helena Nováková.

Studenti kladenské školy vsadili na zabíjačkové speciality. "Máme tady jelítka, jiterničky a třeba i vepřový guláš. K tomu se hodí i české koláče," popsala nabídku učitelka odborného výcviku SOU Kladno. 

Tým mladých kuchařů z Kladna na Gastrofestival přivezl zabijačkové speciality

Typické pečivo Polabí přichystali na Gastrofestival pracovníci Polabského národopisného muzea z Přerova nad Labem. "Tím nejtypičtějším jsou řepánky, které se dělaly právě v tomto období, kdy se sklízí cukrová řepa," vysvětlil ředitel muzea Jiří Vinduška. Nechyběly ani preclíky, boží milosti, litý perník a povidlové buchty. 

Pracovnice Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem pro návštěvníky Gastrofestivalu napekly tradiční lidové pečivo - peciválky boží milosti, preclíky nebo řepánky
Střední odborná škola v Neratovicích potěšila návštěvníky Gastrofestivalu naloženými utopenci a sladkým pečivem
Součástí veletrhu je také poradna, ve které se například dozvíte, jak správně zasadit cibuloviny
I v říjnu může být zahrádka pestrobarevná
Koupit si tu můžete i  semena květin a zeleniny na příští sezonu
Na veletrhu Zemědělec jsou k vidění i hospodářská zvířata
Spustit audio