Centrum Bělá v pohybu nabízí biatlonový i sjezdový trenažer. A také hlasy jesenické přírody

11. červenec 2018
Česko – země neznámá

Dům v Adolfovicích, místní části Bělé pod Pradědem na Jesenicku, se před nedávnem proměnil z nevzhledného domu v moderní centrum, ve kterém našlo místo také sportovně zábavní centrum Bělá v pohybu. Nabízí vyžití všem, kteří mají rádi pohyb bez ohledu na výkyvy jesenického počasí.

 

Původně byl tento dům místním kinem. Bohužel v posledních letech chátral a tak se obec rozhodla za pomocí dotací vytvořit něco, co by kromě místních přilákalo i turisty. Nápad vytvoření sportovně zábavního centra se podle návštěvnosti ukázal jako šťastný, a díky tomu má Jesenicko další atrakci.

 

Výhodou centra je jeho rozmanitost. V hlavním prostoru najdou návštěvníci nejen lanové překážky či různé balanční plošiny a přístroje, ale také například pomůcky pro cvičení s vlastní váhou těla.

Při vstupu je možné ověřit si stav své fyzické kondice změřením hmotnosti, tukové vrstvy, krevního tlaku, srdečního tepu a dalších veličin. Pak už stačí jen zvolit tu nejvhodnější sportovní aktivitu. Centrum v tom nezapomíná ani na seniory, kteří si zde mohou vyzkoušet nanečisto chůzi s nordic walkingovými holemi. Kdo by chtěl zkusit horolezectví, může se zde popasovat s malou boulderingovou stěnou a to samozřejmě i s potřebnou instruktáží.

Nejvyhledávanějšími jsou však dva trenažery. Ten jeden může návštěvníky zavést i v parném létě na špičkové světové sjezdovky. Obujete si lyžáky, na obrazovce se rozběhne pohled na sjezdovku a potom stačí už jenom kroužit krátké slalomové oblouky. Manažer centra David Migal tvrdí, že trenažer nejenže slouží zkušeným lyžařům, ale lze se na něm lyžování dokonce i naučit, a to v klidu, v létě dlouho před lyžařskou sezónou.

Také druhý trenažér stojí za vyzkoušení. Je totiž biatlonový. Běžkařské bruslení si zde za pomoci silných ponožek mohou vyzkoušet všichni návštěvníci a pak doběhnout na střelnici a z plného záběru trefit pět biatlonových terčů. Obdiv k českým reprezentantům v tomto sportu jistě u všech, kdo to zkusí, ještě vzroste.

V prvním patře centra najdeme nejen informační centrum, ale i knihovnu a zejména dětský koutek. Na něm si nejmenší návštěvníci mohou zkusit jaké to je chodit po smyslovém chodníku, poslechnout si hlasy ptáků či otisknout si stopy jesenických zvířátek do písku. Nechybí ani opičí dráha a místo ke hraní.

Centrum Bělá v pohybu je otevřeno denně kromě středy od 10:00 do 18:00 hodin. Bližší informace je možné najít na stránkách http://www.belavpohybu.cz

 

autor: kbz
Spustit audio