Chodník v Berouně i přes sliby radnice o nápravu stále posílá slepce pod kola aut

18. září 2013

Před půl rokem informoval Český rozhlas o jednom z frekventovaných berounských chodníků, který pracovníci technických služeb ‘zkrášlili‘ červenými dlaždicemi. Tyto speciální dlaždice s výstupky právě díky výraznému probarvení používají slepí a slabozrací pro svou orientaci. Jsou ale naskládané tak, že vedou přímo doprostřed frekventované křižovatky. Přestože jde o život, radnice zatím opravu nezařídila.

Na nebezpečný chodník jako první upozornili handicapovaní, které vyslalo do ulic občanské sdružení Klubíčko Aleny Peckové. Berounská radnice slíbila už na začátku dubna rychlou nápravu. „Byla tam chyba a proto se to už teď opravuje,“ řekla tehdy Českému rozhlasu Pavla Švédová z radnice.

Jenže na problematickém místě se dosud nic nezměnilo. „Přes léto nás trápily úplně jiné věci, a to byly povodně, které napáchaly škody za desítky milionů korun a na nás bylo opravit zcela neprůjezdné silnice a chodníky,“ vysvětluje v polovině září Švédová.

Dalším důvodem, proč se s místem nic nestalo, je podle ní i to, že úředníkům chybí oficiální podklady. „Výsledky ani návrhy řešení na radnici nedoputovaly. Čili čekáme, že se na nás organizátoři této akce obrátí a předají nám své požadavky, případně to, co zjistili,“ upozorňuje.

Marie Málková, expertka z Pražské unie vozíčkářů, už v dubnu ale uvedla, že o problému mluvili s místostarostou Ivanem Kůsem. „Je tady několik nedostatků, ale místní odbor dopravy je registruje a přislíbili nápravu. Také jsme mluvili o tom s panem místostarostou, který slíbil, že se to bude řešit,“ řekla tehdy Málková.

Český rozhlas místostarostu Ivana Kůse požádal o vyjádření. „Co se týká chodníku u pošty, vím osobně, že pan vedoucí odboru dopravy prohlásil, že o problému ví, že to opravdu není podle normy a že to opravdu budou řešit. Přiznám se, že jsem to dál nesledoval a předpokládal jsem, že to budeme řešit najednou v rámci celého projektu,“ vysvětluje.

Chodník se špatně položenými červenými dlaždicemi může být pro slabozraké a slepé bez doprovodu ale fatální záležitostí. Berounská radnice proto opět slibuje rychlou nápravu.

„Pokud nenastane žádná nenadálá událost, nějaká havárie nebo něco, měly by se technické služby na odstranění tohoto problému vrhnout ještě během tohoto podzimu,“ říká Pavla Švédová.

autor: pek
Spustit audio