Evangelíci získali zpět v rámci restitucí první pozemky

13. srpen 2013

Vrácením prvních pozemků odstartoval před měsícem proces církevních restitucí. Teprve před několika dny ale Státní pozemkový úřad rozhodl o vydání prvních nekatolických pozemků, a to konkrétně sboru Českobratrské církve evangelické v Lysé nad Labem.

Stát vrací sboru Českobratrské církve evangelické v Lysé nad Labem zemědělskou půdu. Jde o 1,5 tisíce metrů čtverečních pšeničného pole a 2,5 hektaru polností podél trati z Lysé nad Labem do Milovic.

Farář sboru Emanuel Vejnar prozradil, že církev nebude na těchto pozemcích hospodařit sama. Zemědělský charakter by jim ale měl zůstat.

„Předpokládám, že pole budou pronajata v první fázi asi těm, kteří na nich hospodaří teď. Možná, že později uděláme výběrové řízení,“ vysvětlil Vejnar.

Evangelíkům v Lysé nad Labem historicky patřilo ještě jedno pole, které čítá zhruba hektar a půl. Tamní sbor při shánění podkladů k restituci ale zjistil, že ho stát před několika lety prodal soukromému zemědělci. Proto se církev po dohodě s právníky obrátila na soud.

Protestantům připadnou z celkového balíku majetku v hodnotě pětasedmdesát miliard korun v rámci restitucí dvě procenta. Církvím vrácených pozemků bude v nejbližší době dál přibývat.

Církevní restituce
autor: Michal Trnka
Spustit audio