Inspirací pro tvar nové lesklé vyhlídky na Malém Špičáku v Jizerských horách byly závodní boby

23. listopad 2020

Mezi vyhledávané turistické cíle Jizerských hor patří rozhledny a vyhlídky. Je jich tam tolik, že se v Jizerkách mluví o fenoménu rozhleden. Začaly vznikat koncem 19. a počátkem 20. století. Ovšem i v našem století vznikají nové stavby poskytující výhled do kraje. V roce 2013 to byl třeba Maják Járy Cimrmana v Příchovicích a letos se podařilo dokončit odvážný projekt blyštivě lesklé rozhledny jménem Špička na Malém Špičáku nad Tanvaldem.

Z Malého Špičáku dolů vedla jediná přírodní bobová dráha v Československu. Z jejího koryta zbylo dnes už jen torzo, ale tvar závodních bobů se stal inspirací pro architekty libereckého studia Mjölk.

Zdola vypouklá vyhlídková plošina stojí nad skálou na trojnožce a vypadá poměrně futuristicky. A tak má nejen obdivovatele, ale i odpůrce. Nutno podoktnout, že dnes obdivované kamenné rozhledny měly před sto lety také své odpůrce. Architekti se podle jednoho z autorů Jana Macha snažili přiblížit přírodě, a tak je ve tvaru vyhlídky možné spatřit třeba kapku vody, v níž se zrcadlí jizerskohorská příroda. Právě její krásy lze z nové rozhledny obdivovat. Vidět je zní i do Tanvaldu či Desné.

Lesklý povrch zrcadlí jizerskohorskou přírodu

Špičku na Malém Špičáku si ale zatím můžete prohlížet pouze zdola. Vyhlídku čekají ještě drobné úpravy a kolaudace, přístupná by měla být do konce roku 2020. A časem by měla přibýt turistická trasa vedoucí nejen ke Špičce, ale i za historií někdejší bobové dráhy.

Na Špičku vedou dva žebříky, takže výstup na ni vyžaduje určitou fyzickou zdatnost. Další vyhlídky podle projektů libereckého architektonického Studia Mjölk vznikají na Strážníku, což je kopec nad Rokytnicí nad Jizerou, a ponesou názvy postav, které má Rokytnice v městském znaku – Medvěd, Ovce, Liška a Horník.

Spustit audio