Jak se změnila práva pacientů s novým občanským zákoníkem?

Je přirozené, že u nás mají pacienti svá práva. Uvedená jsou v novém občanském zákoníku, který je platný od ledna 2014 a navázal na rozsáhlý zákon o zdravotních službách. Jaké změny pacientům přinesl?

V roli pacientů máte nárok vědět vše potřebné o vašem zdravotním stavu, o operačních zákrocích, které vás čekají, i o jejich rizicích a možných následcích. Díky novému občanskému zákoníku se nyní můžete například dozvědět více o průběhu léčby. O novinkách hovořila advokátka JUDr. Marie Cilínková.

Uvedla například, zda si člověk může svobodně zvolit svého lékaře, a to kdykoli v průběhu léčby. Také jsme se ptali, zda má nemocný člověk právo odmítnout určitou léčbu nebo zákrok a na co všechno by se měl ptát předtím, než podepíše souhlas s operací, který je dnes nutný. „Lékař, který uzná, že tady je třeba provést nějaký zákrok, je povinen, a to je přímo povinnost zákonná, informovat pacienta, v čem ta jeho nemoc nebo potíž spočívá. Ten aktuální stav je povinen mu vysvětlit a kromě toho mu musí velmi podrobně vysvětlit, co jakou léčbu vyžaduje,“ uvádí advokátka s vlastní advokátní kanceláří v Praze. Dodává zároveň, že lékař musí u navrhované léčby zmínit, jaký je její postup a jaké mohou být důsledky.

Rozhovor se dotkl i tématu odškodnění za chybnou diagnózu, jehož získání by mělo být pro pacienty díky novému občanského zákoníku snažší. A také advokátka hovořila o tom, že si pacient nemusí nechat líbit nevhodné a nevstřícné chování zdravotnického personálu, ať už jde o lékaře, sestry nebo zřízence.

Spustit audio