Jak voní včelí úl? To zjistí lidé se zrakovým handicapem v Národním zemědělském muzeu
Nejsladší den připravilo Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné na sobotu 10. června 2023 od 10 do 17 hodin. Akce Jedu v medu pro všechny milovníky medu a včelařství je určená i lidem, kteří nevidí.
Bohatý program věnovaný včelám a divokým opylovačům nabídne obecně ukázky živých včel a práce včelařů, výtvarné dílny, promítání, besedy s odborníky, medové kurzy vaření i divadlo pro nejmenší. Chybět nebude ani tradiční medový trh s včelařskými produkty či degustace různých druhů medoviny.
Na workshopech si návštěvníci mohou sestavit hmyzí hotel pro včelky samotářky, vyrobit svíčku, medový peeling na obličej, medovou sůl do koupele nebo šperk z korálků na motivy opylovačů, namalovat si na plátěnou tašku svého oblíbeného opylovače, stát se na chvíli včelařem a obléct se do včelařské kombinézy, zapálit si dýmák a dozvědět se, k čemu slouží. V gastrostudiu kuchaři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů ČR naučí připravovat slovenské oplatky s medem, masové kuličky v pikantní medové omáčce nebo medové řezy. Podrobnosti na webu muzea.
Co je v NZM připraveno pro lidi se zrakovým handicapem v rámci akce Jedu v medu, ale i pro další měsíce, to si poslechněte v reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.