Koalice ve Středočeském kraji se opře o přeběhlíky z TOP 09. Povládnou s ANO, STAN a ODS

16. říjen 2016

O vládnoucí koalici je jasno v dalším kraji. Ve Středočeském kraji ji bude tvořit vítězné hnutí ANO, STAN, ODS a tři zastupitelé z TOP 09. Hejtmankou bude Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 44 hlasů. V krajské radě pak bude mít ANO čtyři křesla včetně hejtmana, STAN také čtyři, ODS dva a TOP 09 jednoho. Novinářům to potvrdili zástupci koaličních partnerů.

Čtěte také

V opozici tak skončili sociální demokraté, komunisté a také dva zastupitelé z TOP 09, lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob. Jejich postoj schválil krajský výbor TOP 09.

Středočeská TOP 09 ukončila vyjednávání o koalici ve čtvrtek. Důvodem bylo podle lídra Petra Tisa rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Pokorné Jermanové na hejtmanku. Tři zastupitelé, místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová, ale ve vyjednávání pokračovali a s ostatními se nakonec dohodli. Podle předsedkyně krajského výboru TOP 09 Heleny Langšádlové se tak bude jednat o koalici založené na přeběhlících.

zdroj: ČTK
Spustit audio