Kraj kvůli kauze Rath vyzval šéfa středočeské záchranky k okamžité rezignaci. Ten to odmítl

12. červenec 2018 13:40

Středočeský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk z hnutí ANO vyzval k rezignaci šéfa krajské záchranky Martina Houdka. Ten to odmítl. Houdkovo jméno podle Bezděka figuruje ve druhé větvi kauzy exhejtmana Davida Ratha. Státní zástupce Jiří Pražák v tomto případu podal obžalobu na celkem devět lidí a osm firem. Pokud Houdek nerezignuje, bude se podle Bezděka jeho odvoláním zabývat krajská rada v pondělí 23. července.

"Vyzval jsem pana doktora Martina Houdka k okamžité rezignaci a očekávám, že tak ještě dnešního dne učiní. Nestane-li se tak, bude se jeho odvoláním z funkce zabývat Rada kraje na svém nejbližším jednání,“ oznámil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk v tiskové zprávě. Jednat budou radní v pondělí.

Bezděk uvedl, že reagoval na obžalobu státního zástupce v druhé větvi kauzy Rath, kde osoba ředitele středočeské záchranky figuruje.

Ředitel záchranné služby Martin Houdek rezignovat odmítl. "Nemám pro to důvod. Naopak vítám, že po pěti letech budu mít konečně možnost se očistit."

Takzvaná druhá větev Rathovy kauzy se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. Patří mezi ně podle policie rekonstrukce a výstavba pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu.

"My jsme koupili nejlevnější sanitky tohoto typu v České republice. Údajný úplatek měla dát nějaká firma, která se ani nezúčastnila výběrového řízení," uvedl obžalovaný šéf středočeské záchranky s tím, že tendr nikdo nezpochybnil.

Celková hodnota zakázek přesahuje 700 milionů korun.

Houdek je šéfem středočeské záchranky od roku 2009.

autor: redakce
Spustit audio