Krakovec nemá žádnou pověst, protože u nás je všechno pravda, říká kastelán hradu Jiří Sobek

10. červenec 2020

Už víc než dvacet let je Jiří Sobek kastelánem hradu Krakovec na Rakovnicku. O „svém“ hradě říká, že má jedinečnou architekturu, kterou jezdí studovat odborníci z celého světa. Na Krakovci se v roce 1977 natáčela známá česká pohádka „Ať žijí duchové!“ A na hradě si to čas od času rádi připomínají. Nejenom o tom si kastelán Jiří Sobek povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

„My se nazýváme hradem, ale tím hradem jsme v podstatě nikdy nebyli. Krakovec byl totiž takovou první vlaštovkou přechodu od hradu k zámku. Od začátku šlo o jakýsi experiment,“ říká kastelán. Architektura Krakovce je proto zcela originální. Její uspořádání nemělo v té době nikde v Evropě obdobu.

Podle slov Jiřího Sobka se dodnes občas vedou spory, jestli je Krakovec hrad nebo zámek. „Jeho stavitel Jíra z Roztok mu říkal chalúpka 27 + 1. A to je podle mě nejkrásnější a nejtrefnější výraz pro Krakovec,“ usmívá se Jiří Sobek.

Kastelán Jiří Sobek z Krakovce se sochou mistra Jana Husa

Na hradě bydlel, dokud se mu nenarodily děti. A dodnes prý, pokaždé když na hrad přijde, otevře vrata a vejde do areálu, všimne si něčeho nového, co předtím přehlédl. A co duchové a strašidla? „Já strašidla nehledám, takže je nepotkávám. Ale věřím tomu, že na každém místě je něco mezi nebem a zemí. A každý člověk by si to měl najít sám, chodit s otevřenou myslí,“ říká kastelán. To nejlepší, co se podle něj může člověku stát, je, že potká sám sebe.

A potom se může vydat prozkoumat okolí hradu Krakovce. Přímo pod ním se nachází údolí potoka Javornice, jedno z posledních panenských míst, které nabízí krásnou procházku. Po asi 13 kilometrech je možné dojít až ke Mži, což je prastarý název pro Berounku.

„Nedaleko se nacházejí další pozoruhodné památky, například klášter Mariánská Týnice, což je dílo slavného architekta Jana Blažeje Santiniho. Dnes je v něm muzeum. O něco dál je pak další klášter v Plasech a ještě o kus dál zámek Rabštejn nad Střelou nebo Žihle. A kdo má rád spíš přírodní památky, tomu doporučím Skryjská jezírka nebo Kounovské kamenné řady. Kromě toho je v okolí i řada rozhleden,“ vypočítává Jiří Sobek.

Co konkrétně by měl vidět každý návštěvník hradu Krakovce a jaké kulturní akce na hradě pro letošní sezónu chystají, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio