Krásná koňská srst je známkou zdraví i dobré kondice. Vyžaduje ale pravidelnou péči

24. listopad 2020

Krásná srst u koní si žádá svou péči a také dobré složení jídelníčku. Srst by měla být hustá a hebká na omak, lesklá na pohled.

Základem jídelníčku by měl být kvalitní luční porost, seno, které je potřeba doplnit vitamíny a minerály. Specializované prodejny toho nabízejí spoustu, dobré také je poradit se s veterinárním lékařem. Záleží totiž na tom, co od koně čekáme – jinak bude vypadat jídelníček sportovního koně, jinak jídelníček kojící klisny nebo hříběte a jinak se bude krmit tzv. rekreační kůň. Ten potřebuje v průměru 6 až 7 kg sena, zhruba 5 kg ovsa, asi třikrát do týdne ještě kukuřičný šrot nebo otruby v množství půl kilogramu a mrkev i vitamíny.

Péče o srst

Slámu a podobné nečistoty obereme ručně, bláto buď omyjeme, nebo necháme zaschnout a pak seškrábneme hrubším kartáčem ve směru růstu srsti. Pokud je to jen prach, setřeme ho hadrem nebo houbou a začneme hřebelcovat. Postupujeme od krku k zádi. Zároveň tak koni dopřejeme masáž svalů a zlepšíme mu prokrvení.

Proti hmyzu se kůň brání vyválením v blátě

Dnes existuje i řada přípravků, které péči o srst usnadňují, a to od šamponů přes balzámy až k repelentům. Odpuzování ovádů nebo jiného hmyzu je důležité, kůň se totiž sám chrání tím, že se snaží vyválet v blátě, a to vzhledu srsti nepřispívá.

Spustit audio