Lékaři z pražské univerzity vyšetřují srdce obyvatel Benešova

9. březen 2016

Tři stovky obyvatel Benešova odpovídají v těchto dnech lékařům z pražské fakulty Univerzity Karlovy. Ta už třicet let sbírá podklady pro studii, která mapuje vliv životního stylu na kardiovaskulární systém. Údaje pak porovnávají.

Výrazný pokles hladiny cholesterolu v české populaci, méně mužských kuřáků a zvyšující se počet obézích lidí. To, o čem se mluví, že trápí českou společnost, mají vědci Lékařské fakulty Univerzity Karlovy jednoznačně podchycené třicetiletou studií.

„Na celosvětové studii začali lékaři pracovat v roce 1985, kdy se v západní Evropě výrazně měnila úmrtnost na srdečně-cévní onemocnění. Spekulovalo se, co to vyvolalo. Zda to byly nějaké změny v léčbě, nové léky nebo změna životního stylu,″ vysvětluje začátky práce profesor fakulty Jan Bruthans.

Po zjištění, že se na zlepšení zdravotního stavu podílejí oba faktory, studii ve světě ukončili. V Česku ale na ni tým lékařů stále pracuje. „Jsme jedna z nejtlustších populací v Evropě, na což se váže i výskyt cukrovky. To znamená, že každý kardiolog by měl být vlastně dneska už i diabetolog,″ dodává.

Lékaři zájemce o vyšetření varují, že vyšší tlak nebolí a nezpůsobuje pacientům komplikace, ale může mít řadu důsledků. „Je to veličina, na kterou bychom měli určitě dávat pozor a včas ho korigovat,″ konstatuje kardioložka Lenka Eremiášová.

Studie zjišťuje i to, jaký vliv má na srdce životní styl. Kromě pravidelného pohybu a čerstvého vzduchu, lékaři lidem doporučují jíst hodně zeleniny a ovoce, méně solit a omezit cukry.

autor: haj
Spustit audio