Lepek a bezlepková dieta. Jak hubnou ti, kteří ho nesmějí?

17. listopad 2011

Ve svátečním vydání pořadu Hubněte zdravě jsme mluvili o lepku - co to ten lepek je a kde všude ho najdeme. Rozebrali jsme i pojem bezlepková dieta - pomůže nám zhubnout? Co máme při ní vynechat, ale co třeba nelze? Jak hubnou ti, kteří lepek nesmějí?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další čtvrtek a další část seriálu Hubněte zdravě, opět s kým jiným než s paní doktorkou Cajthamlovou, hezké odpoledne přeji.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, Patriku, tak dneska se budeme lepit na lepek, viďte.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jestli nám lepek pomůže k lepší postavě, to budeme řešit, ale nejspíš bysme možná mohli říct, co to ten lepek, případně kde ho najdeme.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych spíš nejdřív řekla, co to je takzvaná celiakie, protože to je přesně to, kdy ten lepek musíme začít řešit a musíme ho hledat na všech možných obalech a složení a změnit svoji stravu. My, náš pořad se jmenuje tedy Hubněte zdravě a bohužel dieta bezlepková velmi často vede k tomu, že lidé tloustnou, protože lepek je nejvíc obsažen v různých obilovinách, v pšenici je to prolamin alfa, omega, beta, gama, to jsou součásti, které se z toho lepku čili glutenu vlastně vytvářejí v těle. V žitě podobně působí selarin, v ječmenu je hordein a v ovsu je avenin. To jsou různé složky vlastně, které potom vytvářejí v těle situaci, kdy té buňky, což jsou buňky pozdní imunitní odpovědi, začnou útočit a vytvářejí autoimunitní reakci proti buňkám tenkého střeva. Dochází k atrofii, tedy zmenšení nebo určitému onemocnění, zploštění klků ve střevě. A tím vznikají různé příznaky, vznikají různé průjmy, dochází k tomu, že se ne úplně správně vstřebávají další živiny. Člověk může mít poměrně velmi obtěžující nadýmání. Někdy ty příznaky vypadají jako dráždivý tračník, to znamená takové ty imperativní stolice, kdy musíte letět, nebo se stane něco špatného. Vlivem špatného vstřebávání živin z potravy, zejména teda různých minerálů, vitamínů může dojít k rozvoji chudokrevnosti, lidé jsou unavení, řídnou jim kosti, bolí je kosti. Mohou mít defekty zubů. Tohle to onemocnění totiž je geneticky přenosné, takže se velmi často vyskytuje už v dětském věku a ty děti potom vlivem toho špatného vstřebávání ostatních živin mají i poruchy růstu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy jste to ale popsala tak, že ten lepek, který v těch potravinách je, může takhle působit na koholiv.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, ne, pouhé tři promile populace, což zní jako málo, ale představme si, že v naší populaci onemocní tři lidé z tisíce, tak tady máme, Patriku, počítejte z hlavy ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak je nás deset milionů, tak to zvětšíme, vynásobíme, tak je to třicet tisíc.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Což je docela velikánská skupina lidí. Je to jenom u nás, takže naštěstí už se začínají vyrábět potraviny, které lepek neobsahují. V podstatě, když jsem vám vyjmenovala ty obiloviny, tak je jasné, že to bude pečivo, budou to všechny výrobky, které obsahují mouku, bude to restaurační stravování, protože tam se mouka běžně používá na zahušťování omáček, polévek, do knedlíků, takže to je obrovitánská spousta vlastně rizikových ..., já jenom chci říct, že je velmi zajímavé, že pacienti, kteří trpí nadýmáním a mají časté průjmy, málokdy oni a někdy i jejich lékaři na tuhle tu diagnózu pomyslí a ten průkaz je poměrně složitý. Jednak klinický, to jsou ty příznaky, o kterých jsme mluvili, jednak ovšem histologický, a to už ten pacient musí souhlasit tedy s kolonoskopií a přímým odběrem, nebo s fibroskopií a přímým odběrem vlastně histologického materiálu ze střeva. A pokračuje jako laboratorní, kdy se vlastně zkoumají protilátky proti gliadinu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Běžně mají lidé tyhle protilátky, proto to na ně nepůsobí a někomu, komu chybí, tak ....

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, ty protilátky, ty se tvoří právě tehdy, když vznikne ta autoimunitní reakce. To jsou protilátky proti endomiozinu, čili proti součásti tenkého střeva. Takže to není něco, co by bylo jakože se dáme očkovat a bude to fajn. Tohle je pravý opak, pokud se ty protilátky najdou, tak je průšvih. A pokud se najdou u někoho z rodiny, tak by se měli vyšetřit všichni pokrevní příbuzní, protože je vysoká pravděpodobnost, že někdo další to má také.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A čím to, že se objevují?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pravděpodobně se jedná o nějakou mutaci. Tady to je bohužel nebo bohudíky tím, že máme velký rozvoj medicíny, máme samozřejmě celkem hodně možností léčit, takže lidí, kteří přežívají do dospělého věku i s takovýmihle mutacemi, se počet zvyšuje.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vracíme se v naší diskusi v seriálu Hubněte zdravě s paní doktorkou Cajthamlovou, tedy k celiakii, mluvíme o lepku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla říct, že celiakie je z řeckého slova koliniakos, což znamená trpící střevními záněty. Ona totiž už byla popsána zhruba před dvěma tisíci lety, takže již staří Řekové. A zajímavý průkaz toho, co se smí jíst, pokud někdo má střevní záněty, které jsou způsobené vlastně chlebem, protože to byly děti, které trpěly průjmy a pokud se jim dávaly chleba a různé další výrobky z mouky, tak se jejich situace horšila, na to vlastně v Řecku přišli, tak zajímavé je, že to, jak se to léčí, nebo co ti lidé mohou a nemohou jíst, se poznalo pozdě, až v roce 1888, kdy během holandské války nebyl dostatek obilovin, ale byl dostatek rýže a kukuřice a k velkému překvapení pana Samuela Chí se lidé trpící vlastně těmito střevními průjmy a tímto komplexem různého nadýmání začali báječně léčit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je úžasné, jak takovéhle nedostatky něčeho a války, to je, kurděje, když jeli objevovat do tropů a měli tam citrony a citrusy ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, chtěla bych tedy zdůraznit, že to, co ten člověk, který trpí celiakií, by měl vědět, je za prvé, že tuto nemoc má. To znamená, že jeho nadýmání a jeho střevní potíže by měly být vyšetřeny gastroenterologem. Tady nesmíme zapomenout na ten histologický průkaz. Bez něj jenom tak věštíme z kouzelné koule. Ono se nikomu na tu fibroskopii nechce, ale je to důležité i pro jeho potomky nebo případně pro jeho rodiče. Takže tady chci apelovat na všechny, kdo trpí dlouhotrvajícími průjmy a nadýmáním, zajděte si na gastroenterologii a pátrejte.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak to léčit, když jsme si už řekli, jak to přichází, jaké to má problémy. Očkovat asi nepůjde.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Očkovat nejde, zbavit se toho taky nejde. Trvalá doživotní změna stravy. Bezlepková dieta je báječná. Je pár onemocnění, u kterých opravdu dieta dělá zázraky a ten člověk je úplně bez obtíží do chvíle, než si vlastně dopřeje v uvozovkách tu potravinu, která má jeho potíže vlastně tvoří. Tak u bezlepkové diety to platí stoprocentně. A teď. Takže úplné vyloučení lepku a náhrada obilovin rýží, kukuřicí, bramborami, sójou a amarantem, co jsou hlavní a relativně, zdá se, jednoduché zásady. Problém je v tom, že lepek se může vyskytovat všude tam, kde ho ne úplně očekáváme. Já jsem zmínila už uzeniny, bohužel ty se zahušťují moukou. Další jsou například hořčice, kečup, různé kypřící prášky, zmrzlina ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tobolky léků.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, prostě všude dnes už musí být na těch solidních výrobcích uvedeno, zda obsahují nebo neobsahují i pouhé stopy lepku. Dokonce někteří pacienti to mají tak těžké, že reagují na opravdu stopová množství lepku. Čili fakt třeba uříznout nožem chleba asi nebude problém, když potom uřízneme něco jiného, ale trocha mouky už může tomu člověku na pár dní znepříjemnit život. Takže průběh onemocnění samozřejmě se nám trošku prodražuje tou dietou. Jak se tady bavíme o tom, že redukční dieta ne vždy je dražší než ta neredukční, tak bezlepková dieta bohužel dražší je vždycky. 

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Lepek, to je hlavní složka našeho vysílání teď po čtrnácté hodině na Regionu. Samozřejmě v seriálu Hubněte zdravě. Mluvíme o tom s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Vy jste říkala, že lidé, kteří musí držet bezlepkovou dietu, že jsou vlastně náchylnější k tomu, aby nabírali na váze. To znamená, musí pak ještě něco speciálně upravovat, aby nekynuli?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, víte co, to záleží na tom, co oni si z těch doporučených a povolených potravin vyberou. Pokud si vyberou popcorn, pokud si vyberou loupanou rýži, pokud si vyberou různé instantní rýžové kaše, rýžové nákypy, dají k tomu nějaký rýžový nudle a budou setrvávat pouze na tomto typu potravin, tak samozřejmě přiberou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže jde o skladbu. Nejsou k tomu odsouzeni, ale ví, že musí hlídat tu přítomnost lepku, ale ještě víc tu vyváženou skladbu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, protože tam se vrátíme zase k potravinám, které doporučujeme i našim hubnoucím, protože sója i zelená sója, tedy mungo, různé sojové mouky, další sojové produkty, těch je spousta, to je sojová krupice, okara, sojové maso, prostě pražené sojové boby, tofu, to tady taky zmiňujeme poměrně často, sojová mouka, takže tady to je vysokobílkovinný vlastně základ jejich stravy. A tam tloustnout nemusí. Další, co tady opakovaně říkáme a nabízíme, je pohanka, ať už hnědá, zelená, pohanková drť, pohanková mouka, pohankový chléb, křupky, takže zase, podle toho, co si vybere, že jo, proso, úplně báječná věc prosná krupice, prosné vločky, tohle to, to jsou tradiční ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Už slyším někoho, jak říká, copak jsem slepice.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
V okamžiku, kdy vlastně baští pšenici, tak je taky slepice. V okamžiku, kdy baští oves, tak taky není kůň. To znamená, tady tyhle ty řeči, jako jsou zbytečné. Pro mě jako člověka, který tady má hovořit k hubnoucím, je báječné, že většinou uzenin na českém trhu takový člověk opravdu konzumovat nemůže. Protože ty uzeniny ten lepek obsahují skoro všechny, stejně tak kečup, bavili jsme se i o některých hořčicích, spousta zmrzlin, různé zahuštěné jogurty, takže tady já jsem spokojená.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokud bude dodržovat samozřejmě pacient to, co má. Ale v dnešní době se objevuje, že vlastně tu bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří to nepotřebují, že ten lepek mohou mít. Což je oblíbené třeba v Americe, kde i různé celebrity to propagují. Je to dobře nebo ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To nevím, jestli je to dobře. Ale každopádně to ty lidi směřuje víc na tyhle potraviny, které my těm hubnoucím vlastně doporučujeme stejně. Já si myslím, že v dnešní době se nadužívá pšenice. A pšenice toho lepku obsahuje nejvíc. To znamená, pokud třeba byly debaty o tom ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je dáno třeba i tím, že třeba je přešlechtěn?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To já těžko posoudím tady do té míry, potravinář nejsem. Ale chci jenom říct, byly debaty o tom, jak je to s vločkami ovesnými. Někteří lidé je snášejí, někteří ne, někteří lidé snášejí vlastně lépe žitnou mouku než druzí. Čili každý to musí nějak vyzkoušet. Každopádně vidíte, že se dostáváme od toho pečiva z bílé mouky a od těch uzenin vlastně zpátky zase k té zdravé stravě, která je uzeninám nejblíž, tedy k té zdravé stravě, která je hubnutí nejblíž. Ještě bych chtěla říct, že další, co je velmi užitečné pro pacienty, kteří musí vylučovat lepek ze své stravy, jsou luštěniny, ať už fazole, čočka, hnědá, zelená, hrách, zmražený, sterilovaný, luštěninové mouky. Čili ti lidé, kteří se vlastně na tu bezlepkovou dietu dají z mého pohledu vypadají zajímavě. To znamená, neřeknou držím zdravou stravu, ale řeknou, jsem nemocný, musím držet. Tím pádem se zbaví toho, že je lidé otravují a nabízejí jim různé piškoty a bábovky. A prostě jedí zdravou stravu, vypadají zajímavě a mají pokoj.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Speciální obrana. Prý se cítí i lehčeji, protože ta jídla nejsou taková těžká. Teď, když jsme slyšeli ty luštěniny, tak nevím.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No s luštěninami mají problém jenom lidé, kteří jedí sladké, tučné věci a mají zhýčkané střevo, o tom už jsme mluvili mnohokrát. Navíc také nadýmání po luštěninách záleží na tom, jak ji upravíme. Takže tady já nevidím sebemenší důvod, proč by lidé vlastně nemohli držet takovou mírně lepku sníženou dietu. A pravděpodobně to pro jejich zdraví přinese spoustu benefitů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak radíme dnes v seriálu Hubněte zdravě, poradíme i příště. Pokud nám chcete napsat nějaký tip, o čem se třeba i příště bavit, využijte schránka katarina.cajthamlova@rozhlas.cz anebo diskutujte s paní doktorkou i na facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Mějte se a paní doktorko děkuju.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já též, mějte se pěkně a přeji všem, aby ten problém neměli.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.