Mladý učitel dostává měsíční příspěvek na benzín. Chci ho ve škole udržet, říká ředitelka

12. říjen 2018 10:33

Ředitelé mladoboleslavských základních škol mohou sáhnout do speciálních rozpočtů a přispět učitelům na dopravu nebo na ubytování. Město tak pomáhá školám si pedagogy udržet. Celkem si mezi sebou mohou rozdělit půl milionu korun.

Nejnovějším benefitem mladoboleslavských základních škol je příspěvek pro začínající nebo nové učitele na dojíždění a občasné přespání v hotelu nebo na ubytovně.

Díky němu dostává učitel zeměpisu a tělocviku Tomáš Kubiš měsíčně tři tisíce korun na benzín. Z malé obce, kde bydlí, jezdí minimum autobusových spojů a do práce tak musí dojíždět svým autem. 

"Potřebujeme se mladého pedagoga udržet, zvlášť mužů je ve školství málo, u nás máme jen tři," vysvětluje přidělení příspěvku ředitelka Základní školy Dr. Edvarda Beneše Brigita Šulcová. 

Není to tak dávno, co část mladoboleslavských učitelů raději odešla ze školství pracovat do místní automobilky, kde jsou platy daleko vyšší. 

Ředitel 6. základní školy v Mladé Boleslavi Tomáš Suchý přiznává, že i sehnat pedagogy není jednoduché. "Byl to boj, abychom sbor pro letošní školní rok naplnili," řekl. 

Víc než příspěvek na dopravu nebo na občasné přespání ve městě, by podle něj pomohly startovací byty pro učitele. 

Náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek ze STAN tvrdí, že příspěvky primárně slouží k řešení krizových situací. Deset škol má podle své velikosti k dispozici od 30 do 70 tisíc korun.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio