Na Gírové v Beskydech chtěl čert mlít lidské duše

20. srpen 2018
Česko – země neznámá

A jen díky prozíravosti místního bači tam dnes pod vrcholem nenajdete kamenný mlýn, ale skalní útvary, v lese roztroušené balvany a na jednom z nich otisk čertova kopyta. Lidé tomuto místu neřeknou jinak, než Čertovy mlýny.

Hora Gírová je se svými 893 metry nejvyšší horou Jablunkovského mezihoří. Někdy se jí říká také Fudžijama. Stojí totiž osamoceně mezi dalšími kopci a v dobách, kdy se na ní pásly ovce, byl její vrchol úplně holý. Podoba s japonskou Fudžijamou pak vynikla nejvíce v zimě, kdy Gírovou přikryl sníh.

Podle legendy právě za jedním moudrým bačou přišel přestrojený čert v kamizolce a žádal ho o svolení postavit si mlýn. Bača ho prokouknul a dal mu následující podmínky: mlýn musí být z kamene a musí jej postavit dřív, než kohout následujícího rána zakokrhá. Čert se rozletěl do okolních vesnic a nejprve zabil všechny kohouty. Bača však jednoho schoval a ten ráno zakokrhal. Rozzlobený čert odhodil mlýnské kolo, které právě do hotové stavby nesl, a ze vzteku otiskl své kopyto na jeden balvan.

Kdo dnes Čertovy mlýny navštíví, může zřetelně tento otisk najít. Stejně tak tvář zlého lichváře Lanckrony, kterého zde okradl a zabil zbojník Ondráš a jeho družina. Před smrtí jej ještě přinutili, aby vykopal jámu a do ní dal vše, co nakradl. Poté toto místo zavalili velkým kamenem. Poklad samozřejmě lákal lidi, jenže kdo jej chtěl získat, musel tak učinit pouze o Květné neděli. A navíc nesměl promluvit cestou domů ani jedno slovo. Dvě dívky z Mostů u Jablunkova se o to pokusily. Poprvé jedna z nich samou radostí promluvila a peníze zmizely. O rok později se už děvčata dostala skoro domů, ale pronásledovali je ďáblové. Děvčata se jich polekala a hrůzou vykřikla. Poklad se vytratil a od té doby ho již nikdo nehledal.

A ještě jedna příhoda se vztahuje ke Gírové. Jednou se prý místnímu bačovi ztratil v těchto skalách pes. Za tři dny se pak objevil až na hoře Godula. Od té doby lidé věří, že Gírová je systémem podzemních jeskyní propojena s touto vzdálenou horou. Ostatně o tom, že je zde hned několik pseudokrasových puklinových jeskyní, se můžete přesvědčit přímo v Čertových mlýnech. Vchod do jedné z nich, už zasypané, je totiž součástí tohoto zajímavého pískovcového skalního útvaru.

Spustit audio