Na hradě Pernštejně obnovují historickou zahradu. Bude mít stejnou podobu jako před dvěma sty lety

30. červenec 2018
Česko – země neznámá

Novou chloubou slavného hradu Pernštejna stojícího na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny bude za pár let okolní zahrada. V 19. století patřila mezi nejkrásnější svého druhu na Moravě, v posledních desetiletích ale bohužel chátrala. Teď prochází rozsáhlou obnovou na základě původních historických pramenů.

Původní historická zahrada svého času úplně zmizela a většina lidí vůbec netuší, že tady nějaká je. A není to ostuda. Když jsem sem v roce 1985 přišel, tak jsem to také nevěděl,“ přiznává s úsměvem kastelán hradu Zdeněk Škrabal. Už teď se těší, jak okolí hradu získá stejnou podobu, jakou mělo přibližně před dvěma sty lety.

Obnova zahrady začala v květnu 2018 velkým kácením stromů. K zemi musely ty, které už nebyly v dobré kondici, i ty, které se sem nehodily. „Podle projektu se musely vykácet čtyři stovky stromů. Osmdesát z nich ale bylo znovu vysazeno, to už je skoro čtvrtina,“ vypočítává kastelán. Stejně jako na počátku 19. století nebudou v obnovené zahradě chybět ani například hrušně anebo vinná réva.

O tom, že právě probíhající obnova pernštejnské zahrady je opravdu rozsáhlá, svědčí i náklady. Konečný účet bude činit asi sto milionů korun. „Zahrada bude pro veřejnost otevřena v září roku 2020. Potřebuje to svůj čas, je to přece jen hlavně práce s přírodou,“ dodává Zdeněk Škrabal.

https://www.hrad-pernstejn.eu/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři