Na zámku v Ploskovicích mají grotty. V parných letních dnech poskytovaly šlechtě chládek

16. srpen 2018
Česko – země neznámá

Grotty jsou umělé jeskyně, plné kašen s barokními andělíčky. Je v nich chládek i v parném létě a filmaři je milují.

Vybudovat je v přízemí ploskovického zámku, který si nechala jako letní sídlo postavit Anna Marie Toskánská, se přímo nabízelo. Zámek stojí na terénním zlomu a právě snížené přízemí směřující do rozlehlého parku vyplnily grotty. Oficiální návštěvy na zámek přicházely právě tudy. Anna Marie měla své umělé jeskyně ráda a nechala si mezi hlavním zámeckým sálem a grottami vybudovat dokonce výtah.

 „Je to pět místností, které by si zasloužili obnovu,“ říká ploskovická kastelánka Jana Zimandlová. „Zatím se restaurátorského zásahu dočkali jen barokní kašny. A támhle v té se dvěma Herkuly, nám bydlí netopýři.“ Ukazuje na centrální kašnu, která se spolu s ostatními dočkala oprav v roce 1998. Malby na stěnách a štuky v grottách na podobný restaurátorský zásah zatím čekají. I přesto ale patří k oblíbeným atrakcím ploskovického zámku. A milují je i filmaři. „Točí se tu hlavně pohádky, například Princ a večernice, Jezerní královna, Čertova nevěsta, jak si zasloužit princeznu a další,“ vypočítává Jana Zimandlová.

Grotty kdysi i dnes poskytovali a poskytují stín a chlad. Navíc zurčení vody z barokních kašen prý bylo příjemně slyšet po celém zámku a vytvářelo v něm báječnou atmosféru. Jenže letos tu žádné zurčení neuslyšíte. Kašny letos v létě zůstávají suché. „Letošní léto je tak suché, že musíme vodou šetřit,“ vysvětluje kastelánka. „Máme vlastní studnu, ale ani ta není bezedná. Vodu používáme do kašen v parku a také na zalévání nově vysazeného stromořadí. Na grotty se nedostalo.“

I bez vody jsou ale ploskovické grotty zajímavostí, kterou byste na svých toulkách v rámci Hradozámeckého léta neměli minout.

Otevřeno mají v sezoně, stejně jako zámek, denně kromě pondělka od devíti do pěti. Více informací včetně těch o výši vstupného najdete na webu NPÚ zde https://www.zamek-ploskovice.cz

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři