Náhradní lávka přes Labe v Nymburce bude bezpečnější. Město nechalo vyměnit podlážky

10. červenec 2018 14:05

Lidé, kteří trpí závratí, se snadněji dostanou v Nymburce přes Labe. Namísto roštů tam budou na lávce nad zdymadlem podlážky. Lávka přes Labe v centru Nymburka je totiž už přes půl roku uzavřená. Důvodem je její špatný technický stav, podle radnice by se mohla zřítit. Jako náhradní řešení slouží další dvě lávky - místní se dostanou na druhý břeh po železničním mostě nebo právě po lávce přes zdymadlo.

Na lávce nad zdymadlem se zvýšil provoz poté, co město nechalo z bezpečnostních důvodů uzavřít lávku v centru. Aby byl přechod z jednoho břehu Labe na druhý příjemnější, přistoupila radnice k úpravě podlážky.

Na schodech u lávky je také nová rampa pro cyklisty

„Jsou tam rošty se čtverci zhruba 3x3 centimetry, skrz které je vidět dolů. To je nepříjemné jak pro lidi, kteří mají třeba závratě a přes lávku mají problém přejít, tak i pro pejskaře, protože jejich psi si tam lámou drápy nebo z toho mají stres,“ vysvětluje rozhodnutí města místostarosta Jan Ritter( Nymburští demokraté).

Pohled z lávky na město

Místo železných dírkovaných desek připevnili dělníci asi na metr široký pás lávky a taky na schody dřevěná prkna, přes která už není vidět do vody. Na schodech k lávce jsou taky nové žlábky, které mají cyklistům zjednodušit pohyb s kolem. „Nemusí kolo nést v ruce, mohou ho tlačit žlábkem, což je určitě příjemnější,“ dodal místostarosta.

Výměna roštů stála radnici asi 150 tisíc korun. Podle firmy, která získala zakázku, by měly úpravy skončit do konce týdne. Lávka je ale po dobu prací otevřená.

autor: Michal Trnka
Spustit audio