Nebílovský zámek na Plzeňsku vás přenese do pestrobarevné subtropické krajiny

10. červenec 2018
Česko – země neznámá

Teď vyrazíme do exotické subtropické krajiny. A nemusíme ani cestovat nijak daleko. Stačí navštívit zámek v Nebílovech na Plzeňsku. Tamní taneční sál je totiž vymalovaný nejrůznějšími subtropickými motivy. Ale je tam toho k vidění a obdivu samozřejmě mnohem víc.

Zámek Nebílovy na Plzeňsku byl vystavěn na počátku 18. století jako reprezentativní sídlo hraběte Adama Jindřicha ze Steinau, maršála benátské republiky. Architektonicky se jedná o vrcholně barokní styl vídeňského typu. Architektem byl Jan Lukáš Hildebrandt. Mimo jiné autor třeba vídeňského Belvederu.

Nebílovský zámek je výjimečný v rámci zemí koruny české i urbanisticky. Jedná se totiž o jakési dvojzámčí. Kdysi ho spojovaly nízké arkády, ve kterých parkovaly kočáry a byli ustájeni koně. Zlatá éra zámku ale netrvala dlouho. Objekt byl ve špatném stavu už na konci 18. století. Důvodem byla vysoká finanční náročnost údržby honosného sídla.

Až Vojtěch Černín z Chudenic nechal celý objekt zrekonstruovat. K výmalbě zámku přizval tehdy velmi žádaného pražského malíře Antonína Tuvoru, který kompletně vymaloval jedno patro přední i zadní zámecké budovy včetně svého největšího díla. Výmalby tanečního sálu. Stalo se tak v 1784.

Po nedávné rozsáhlé rekonstrukci sálu, do kterého zatékalo, a po zrestaurování poškozených maleb tu můžete znovu obdivovat obrovskou malířovu fantazii. Rázem se ocitnete v palmovém háji plném cizokrajného života.

Zámek Nebílovy na Plzeňsku

Na ploše 400 metrů čtverečních najdete všechny možné motivy subtropické krajiny. Zajímavostí je, že subtropickou floru doplňují jen mírumilovní tvorové z říše fauny. Žádní jedovatí hadi nebo šelmy.

Zámek Nebílovy je přístupný od dubna denně od 10 do 16, od května do 17 hodin. Kromě tanečního sálu si můžete prohlédnout i ostatní zámecké interiéry, zámecký park a nádvoří.

https://www.zamek-nebilovy.cz/cs

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři