Nejníže položený lyžařský areál u nás v Němčičkách na Břeclavsku má ideální sněhové podmínky

24. leden 2020

Letošní zima lyžování zrovna moc nepřeje. Na vrcholcích hor je sněhu málo, v níže položených místech pak není vůbec. Málokdo by tedy čekal, že na jihu Moravy, v nadmořské výšce pouhých 180 metrů bude tolik sněhu, že bude v provozu i lyžařský vlek. V Němčičkách na Břeclavsku takové podmínky ale mají.

Pracovníci tělovýchovné jednoty Němčičky před zimní sezónou na svah položí rošty umělé trávy. Dokud teploty neklesnou pod bod mrazu, lyžuje se na umělém povrchu. Správce areálu TJ Němčičky Jaroslav Stávek se díky tomu pyšní stabilními sezónami: „Umělá tráva nám dělá stabilitu v kurzech. Za 32 let se nestalo, že bychom museli přerušit lyžování mezi prosincem a půlí března.“

Jakmile nastanou vhodné teplotní podmínky, svah velmi rychle zasněží pomocí šesti sněžných děl. Vodu provozovatelé čerpají z bazénu koupaliště vedle sjezdovky, který tak slouží nejen pro letní radovánky, ale i jako zásobárna vody pro výrobu sněhu v zimě.

Občerstvení, jídelna a toalety jsou základem každého podobného areálu. Nechybí lyžařská škola, snowboardové kurzy ani ski servis. Přímo vedle sjezdovky jsou také ubytovací kapacity. Provozovatelé mysleli i na ty, kteří si chtějí lyžování vyzkoušet jen jednorázově, na sváteční lyžaře i na ty, kdo si lyžařské náčiní nemohou dovolit. V bohatě vybavené půjčovně najde potřebnou výstroj úplně každý. A protože Němčičky jsou vinařskou obcí, na své si přijdou i lyžaři, kteří jsou zároveň milovníky vína.

Světový unikát

Spodní část lyžařského areálu se nachází ve výšce pouhých 180 metrů nad mořem, což z něj činí nejníže položený areál mezi vinicemi a meruňkami na světě. To je důležitý parametr. Někteří znalci totiž možná namítnou, že by na světě našli i níže položené sjezdovky. To jistě ano. Nejnižší nekrytý přírodní areál pro lyžování je ve Finsku, na ostrově Hirvensalo přímo ve městě Turku. Ten začíná v 8 metrech nad mořem. Ovšem kolem něj nejsou ani meruňky, ani vinice a ani sklípky. Navíc se tam nemluví česky a je to daleko. Zkrátka takový areál jako v Němčičkách, kde sundáte lyžáky a jdete studovat plody léta do místních sklípků, jinde nenajdete.

Němčičky na Břeclavsku leží v nadmořské výšce pouhých 180 metrů

Lyžuje se každý den

Sezóna začala na svahu v Němčičkách v prosinci a skončí přibližně v půlce března. Vše je závislé na zájmu lyžařů. Areál je otevřený každý všední den od 9 do 19 hodin. O víkendech je pak dopoledne vyhrazeno kurzům, pro veřejnost se otevírá ve 13 hodin. Lyžuje se opět do 19 hodin. Ovšem pokud provozovatelé vidí, že zájem neopadá, otevírací dobu prodlouží. Svah je osvětlený a tedy připravený i pro večerní lyžování.

Sjezdovka je dlouhá přibližně 350 metrů s převýšením 60 metrů, v provozu je jeden vlek typu POMA, a když to podmínky dovolí, lyžuje se po obou stranách vleku, tedy na dvou sjezdovkách. Náročnost je hodnocena jako modro-červená. Vedle hlavního vleku je k dispozici také dopravníkový pás pro děti a úplné začátečníky. Ten je pro všechny zdarma a v provozu během celé otevírací doby.

Spustit audio