Nejvyšší čas přenést letněné pokojovky zpátky do bytu!

12. říjen 2018

Venku se měli jako v ráji. Ale teď je nejvyšší čas vzít je zpátky domů, do bytu. Kdy je nejvhodnější doba pro návrat pokojových rostlin z venkovních stanovišť? A jak bychom se o ně měli před návratem postarat? Vysvětluje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

„Z vlastní zkušenosti vím, že lidé, pokud letní některé pokojové rostliny, dávají je do bytu až na poslední chvíli. Tehdy, kdy je venku hodně chladno a topná sezona je tudíž v plném proudu.

Daleko lepší je přesunout pokojovky z venkovních stanovišť domů dřív. Než se začne topit. A také je přihnojit. Mnoha listnatým stromkům nebo keřům bez otužení a bez přihnojení, po přesunu do místností se suchým a teplým vzduchem, žloutnou a opadávají listy. A to směrem odspodu nahoru (ibišky, vánoční hvězdy, fíkusy,...).

Begoniím, ale třeba i palmám a dalším rostlinám okrasným listem, osychají konečky listů. Což bývá způsobeno špatným vyzráním pletiv, nedostatkem draslíku.

Pokud jste tedy pokojové rostliny před cestou domů neotužili, i přihnojením jim můžete výrazně pomoci. A ještě jedna rada: snížit výpar vody z jemných velkých listů lze ošetřením těchto listů oleji, takzvaným leskem na listy.“ 

Spustit audio