Nostalgická plovárna se slunečními lázněmi na Dachovech je oázou romantiky a klidu uprostřed lesů

9. červenec 2018
Česko – země neznámá

Romantické přírodní koupaliště Dachova u Hořic v Královéhradeckém kraji má pozoruhodnou dřevěnou architekturu z 20. let minulého století a je zároveň i slunečními lázněmi.

Cesty za zajímavými nebo utajenými místy nás v létě vedou i k vodním oázám, kde se v horkých dnech můžete osvěžit. Patří k nim i romantické přírodní koupaliště Dachova u Hořic v Královéhradeckém kraji s pozoruhodnou dřevěnou architekturou z 20. let minulého století. Dnes láká nejen milovníky koupání, ale také filmové štáby. Natáčel se tam například snímek Eliška má ráda divočinu. Koupaliště je zároveň i slunečními lázněmi.

Pod severními svahy Hořického chlumu leží mezi lesy rekreační osada Dachovy s přírodním secesním koupalištěm. Okouzlující areál se stylovými dřevěnými kabinami vznikl v roce 1925 podle projektu profesora hořické sochařsko-kamenické školy, cestovatele a architekta Karla Bachury na místě bývalého dachovského rybníka.

Sluneční lázně a koupaliště jsou vyhlášené svou prvorepublikovou atmosférou. Je to protiklad dnešních aquaparků, které se primárně zaměřují na zábavu. Rozsáhlý areál nabízí hlavně odpočinek v zeleni, očistu těla i ducha. Místu vévodí dřevěný žlutobílý pavilon s osmdesáti kabinami, které se postupně za provozu rekonstruují. Dřevěný ostrůvek uprostřed koupaliště láká hlavně mladé návštěvníky plovárny, pláže jsou písečné a travnaté. Z atrakcí je k dispozici dvoumetrový skokánek, tobogan, pétanque, hřiště na fotbal, volejbal i plážový volejbal nebo stolní tenis.

Obvykle silný přítok z okolního zalesněného svahu a kamenný podklad koupaliště zajišťují kvalitní a křišťálově čistou vodu. Proto se tu zalíbilo i čolku horskému, který je na čistotu vodu hodně citlivý.

V odpoledních hodinách se do písečné pláže, kterou vzadu ohraničuje barevná dřevěná budova, opírá slunce, a tak není divu, že se původně tomuto místu říkalo Sluneční lázně.

Dachovské koupaliště je pro veřejnost otevřené od začátku června do konce srpna od 10 do 19 hodin, v květnu a v září se prvorepubliková plovárna využívá jen jako sluneční lázně.

 

autor: VaW
Spustit audio