Nová stezka kolem Zámeckého rybníka v Lipové představuje přírodní krásy. Potkat na ní můžete i bobra

17. říjen 2018
Česko – země neznámá

Kolem Zámeckého rybníka v Lipové u Šluknova na severu Čech vznikla letos nová naučná stezka. Je dlouhá 2,4 kilometru a do jejích přírodních krás je možné zahrnout i přístupovou cestu habrovou alejí. Rybník byl v blízkosti zámku v Lipové vybudovaný už v roce 1680.

Za trest si tuhle práci museli odrobotovat poddaní tehdejšího majitele panství Johanna Georga Slawaty. V rámci selských bouří se totiž sedláci pokusili zámek dobýt, ale povstání bylo krvavě potlačeno, vůdci popraveni a zbylí poddaní museli zbudovat rybník. Byl to důkaz pokoření se a smíření s povinností roboty na panském.

Rybník má dnes rozlohu 11,5 hektaru a pyšní se i malým ostrůvkem. Kromě toho je ale i velice ceněným biotopem, ve kterém návštěvník uvidí zajímavé živé tvory i zástupce botanické říše.

Naučná stezka kolem rybníka byla vybudovaná díky práci členů Českého svazu ochránců přírody a také díky dobré spolupráci s místním zastupitelstvem. Finančně projektu pomohl program Net4gas - Blíž přírodě. Slavnostního otevření se dočkala v srpnu 2018 a na sedmi zastaveních nabízí informace o bezobratlých živočiších, rybách, rostlinách, mokřadních olšinách a hlodavcích.

Ptačí osazenstvo tvoří pár labutí a několik druhů divokých kachen, při troše štěstí může návštěvník zahlédnout nad hladinou i orlovce říčního. Konec května přeje rejům vážek, kterých tu bylo napočítáno na deset druhů, a asi nejatraktivnější je pozorování bobrů při jejich vodním stavitelství.

Upravený povrch stezky i odpočinková místa s romantickými výhledy oceňují jak turisté, tak místní. Poutník tu najde i zrekonstruovanou Dědovu studánku, u které se může občerstvit.  Je celkem jedno, jestli příchozí zvolí start na hrázi rybníka těsně za zámkem (který na své znovuoživení ještě čeká) anebo z druhého konce od restaurace U pytláka. A stejně tak nezáleží na tom, v jakém ročním období se na výlet vydáte. Každé vám nabídne svoji krásu.

http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/naucna-stezka-kolem-zameckeho-rybnika-v-lipove.aspx

Spustit audio