Nový občanský zákoník odlišuje zvířata od věcí. Co to znamená v praxi?

Zvíře dle nového občanského zákoníku už není věc. Zakázané je mimo jiné týrání zvířat a chov v nevhodných podmínkách. Co ovšem v reálné praxi představuje odlišení zvířat od věcí, vysvětlil JUDr. Michal Škudrna z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa.

Nový občanský zákoník uvádí, že zvíře není věc v právním slova smyslu. Kde ovšem není výslovně uvedené, že se mluví o zvířeti, stále se používá klasické ustanovení na věc. Pokud tedy budete zvíře kupovat, ustanoví se standardní kupní smlouva. „Pouze je to, co se týče nakládání, případně budoucích exekucí souvisejících se zvířaty, určité modifikování ve prospěch zvířete,“ říká Michal Škudrna s tím, že se změny týkají všech zvířat.

Většina nejspíš ví a chápe, že týrání zvířat je trestným činem, který je posuzován dle trestního zákoníku, Michal Škudrna přesto upřesnil, co pod týrání zvířat spadá: „Rozumí se tím především omezování výživy zvířete, včetně toho, že bychom mu nedávali napít. Týráním může být i naopak situace, kdy budeme zvíře svým způsobem přecpávat, protože existují například francouzské kachny, které, aby nabyly na objemu, jsou ručně přikrmovány.“

Dalšími způsoby týrání je chování v nevhodných podmínkách nebo zacházení se zvířetem tak, že mu způsobujeme utrpení. „Souvisí to i s usmrcením zvířete. Pokud bychom ho měli usmrcovat trýznivým způsobem, také se může jednat o naplnění skutkové podstaty týrání zvířat,“ doplňuje Michal Škudrna.

Vysvětlil také, co lze udělat, když máte pocit, že se někdo z vašeho okolí nebo někdo z vašich známých nechová dobře ke zvířatům, která vlastní. Uvedl, kdo a jakým způsobem následně takové oznámení řeší a jaké sankce, respektive trest lidem týrajícím zvířata hrozí. Dozvěděli jsme se, že se může jednat o finanční pokutu, odebrání zvířete a případně i vězení.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.