Od kaple nad Petrohradem je vidět do tří krajů. Jako vyhlídka slouží trosky hradu Petršpurku

30. leden 2019
Česko – země neznámá

Kdo by se chtěl na Lounsku v Ústeckém kraji na severu Čech vydat na zajímavé místo a zároveň krásnou vyhlídku, měl by vystoupat na vršek nad obcí jménem Petrohrad. Stojí tam Kaple Všech svatých a také pozůstatky někdejšího středověkého hradu Petršpurku. Ty dnes slouží mimo jiné i jako vyhlídková plošina.

Rozhlédnout se do kraje můžete od Kaple Všech svatých z bašty, která byla vystavěna na hradních pozůstatcích. Kruhový ochoz ukrývá uprostřed něco, čemu se říká hladomorna. Ale hladem v ní určitě nikdo nikdy netrpěl.

„Kapli zde nechal postavit majitel petrohradského panství z rodu Černínů jako poděkování všem svatým za záchranu svého života,“ vysvětluje starostka Petrohradu Jitka Dondová. Obec v posledních letech investovala do její rekonstrukce. Nechala opravit střechu, okna i interiér kaple, pro který byl vyroben nový oltář.

„Místní lidé sem pravidelně chodí na Nový rok. Scházíme se tu se sousedy ze Stebna. Je to milá tradice a příjemný výšlap v době, kdy už všichni mají dost nečinného povalování,“ usmívá se petrohradská starostka. Tehdy se u oltáře i zpívá a rozjímá.

Ale hezky je na vršku nad Petrohradem i ve všední den. Turista může posvačit v dřevěném altánku před kaplí nebo na lavičce u vyhlídky. A pak se může rozhlížet po kraji. A pokud mu nestačí vyhlídka odtud, může na nejvyšším bodě vršku vystoupat po dozděných zbytcích středověkého hradu na plošinku, která nabízí výhled ještě komplexnější.

„Petrohrad leží na pomezí tří krajů. Vidíte tak odtud jednak Karlovarsko, za hezkého počasí třeba i nejvyšší vrcholy Krušných hor. Vidět je i Ústecký kraj a dobrý výhled je i ku Praze,“ ukazuje starostka na všechny světové strany.

Petrohradská vyhlídka u Kaple Všech svatých je oblíbeným turistickým cílem. „Před pár lety jsme cestu sem ozvláštnili patnácti kameny s reliéfy českých svatých, takže je na co koukat už cestou. A oblíbenou zastávkou na turistických procházkách je i památný staletý dub,“ uzavírá návštěvu pěkného místa starostka Jitka Dondová.

 

Spustit audio