Park zahrad je malou oázou zeleně uprostřed Ostravy. Představuje zahrady z různých koutů světa

10. duben 2022

Zahrada gotická, renesanční, barokní, japonská, čínská i moderní. Do těchto zákoutí plných vůní a barev dává nahlédnout Park zahrad v Ostravě. Tvoří ho rozmanitý soubor zahrad vytvořených v různých stylech. Každá má své zaměření, design i celkovou atmosféru, typickou pro danou část světa nebo historické období. Park zahrad slouží praktické výuce studentů Střední zahradnické školy, ale zároveň i jako inspirace pro veřejnost.

Gotická zahrada připomíná svojí kompozicí rajský dvůr. Zeravy tvoří sloupoví, ve středu je zvýšený záhon se skalničkami a solitérním rakytníkem. Italská barokní zahrada se naopak rozvíjí na půdorysu centrální elipsy, ke které směřují osy cest ze všech světových stran. Hlavní osa míří do krajiny přes kulisy zvlněných kortenových záhonů s keři a travinami.

Secesní zahrada vyniká kruhovým parterem ve tvaru šperku a kombinací dlažby. Broušený beton v ní kontrastuje se štětovou dlažbou doplněnou barevnou mozaikou střepů á la Antonio Gaudí a pestrými záhony trvalek.

Moderní zahrada je pak v rámci Parku zahrad pojata osobitě, a to jako ostravská výsypka se zbytkem železného šrotu. Výsadbu trvalek a keřů pod břízami doplňuje také lomový kámen a střepy kachliček, podobně jako v zahradě secesní.

Park zahrad slouží k praktické výuce studentů Střední zahradnické školy v Ostravě. Inspirativní je ale pro svůj design i bohatou výsadbu různých rostlin a dřevin také pro další návštěvníky a pořádání společenských akcí. Jako jednu z pozoruhodných lokalit mapuje Park zahrad i projekt Ostravského muzea s názvem Děkuji za park.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.