Petr Půlpán zasvětil svůj život zachování plemene koní Kinských. Jak sám říká, dělat v životě to, co člověka baví, je skutečná výhra

18. září 2020

Plemenná kniha koní Kinských se pečlivě vede už od roku 1832. Přesto hrozilo, že díky rozprodávání posledních potomků původního stáda toto plemeno po roce 1989 postupně přestane existovat. Velkou zásluhu na jeho záchraně má Petr Půlpán. Spolu s manželkou Libuší skoupili většinu stáda z Chlumce nad Cidlinou. Dnes si na těchto koních můžete zajezdit v jejich Jezdecké škole Equus Kinsky v Hradišťku u Sadské na Nymbursku.

Možností, kde si zajezdit na koních je dnes hodně. Ovšem není nad to osedlat si koně, který představuje skutečný národní živý poklad. Plemenná kniha koní Kinských se pečlivě vede už od roku 1832. Chov těchto koní založil hrabě Oktavián Kinský, ovšem tito zlatí koně se na panství starobylého českého šlechtického rodu Kinských vyskytovali už v první polovině 18. st. a mnozí z jejich řad už od konce 19. st. pravidelně vyhrávali Velkou pardubickou. Existují dvě barevné varianty koní Kinských – tzv. Isabela a Plavák. Oba mají stejně zlatou barvu srsti, ovšem rozdílnou barvu hřívy. Plavák má černou hřívu i černé nohy. Naopak Isabela má hřívu bílou až zlatou. Kromě jejich krásné barvy je u těchto koní ceněná i jejich vlídná a přátelská povaha. V současnosti je po celém světě celkem na 500 koní Kinských, z toho 90% v České republice. Dnes tento příběh zní jako samozřejmost. Stačilo ale málo a toto překrásné plemeno postupně přestalo existovat.

Záchrana původního plemene byla možná pouze udržením stáda

Velkou zásluhu na záchraně tohoto plemene má Petr Půlpán se svou manželkou Libuší. Koncem 80 let se v Čechách nacházel už pouhý zbytek těchto nádherných koní roztroušených do tří menších chovů. Půlpánovi před jejich postupným rozprodáváním po jednotlivých kusech především do zahraničí zachránili alespoň zdravé jádro stáda ze stájí z Chlumce nad Cidlinou, kde u koní pracovali.

Petr Půlpán dnes zpětně hodnotí tento krok jako značně odvážný, ale oba si s manželkou uvědomovali mimořádnou hodnotu koní a chtěli stádo udržet pohromadě. Ostatně jak sám Petr Půlpán zmiňuje, „Equus Kinsky je skutečný kulturní odkaz českého státu. Máme dvě ryze česká původní plemena. Je to Starokladrubský kůň a kůň Kinský. Pokud Česká republika prezentuje své koně v zahraničí, tak vždy tato dva plemena“.

Dvě barevné varianty Equus Kinsky - Isabela a Plavák

Velká půjčka nikoliv na bydlení ale na záchranu koní

V roce 1991 si proto Půlpánovi půjčili větší obnos peněz. Skoupili velké množství chovných klisen a hřebců z chovu v Chlumci nad Cidlinou a dodnes celé stádo udrželi. Pro záchranu plemene ale bylo nutné učinit ještě další kroky. Petr Půlpán se proto stal jedním z hlavních iniciátorů založení Svazu chovatelů koní Kinských, který sdružuje všechny chovatele koňů Kinských z celého světa. Ostatně není náhoda, že středisko Svazu chovatelů koní Kinských je vybudované právě v Hradišťku.

Jezdecká škola, kde můžete prožít celý víkend

Nákup koní ze stájí v Chlumci nad Cidlinou byl pouze začátek. Bylo nutné koním zajistit nový domov. Půlpánovi postupně vybudovali Jezdeckou školu Equus Kinsky v Hradišťku u Sadské. „Je to spousta dřiny a udržet chov koní není jednoduché. Ale dělám to, co mne baví a to je v životě skutečná výhra.“ Dnes je v areálu Jezdecké školy Equus Kinsky celkem 20 koní plemene Kinský, z toho 12 chovných klisen. Nelze se ani divit, že se v tomto krásném areálu při péči, kterou jim Petr a Libuše Půlpánovi věnují, dobře daří. Letos se navíc narodilo celkem 8 hříbat, což je velký úspěch. Prostor je tu ale i pro další koně. V místních stájích je ustájeno dalších 40 privátních koní a najdete tu i „koňský hotel“ – volné stáje pro koně, které přijedou do jezdeckého areálu na závody. Na koních plemene Kinský si dokonce můžete zajezdit! Jsou přátelští a ušlechtilí.

Spustit audio