Podtrosecká údolí v Českém ráji vyplňuje soustava rybníků a mokřadů, které lemují pískovcové skály

25. duben 2020

Na výlet do Českého ráje na severu Čech se nevydáváme poprvé a rozhodně ani naposledy. Velké množství přírodních i historických památek nabízí řadu možností, kam vyrazit. Dnes se budeme věnovat památkám přírodním a zamíříme do okolí zříceniny hradu Trosky, kde se v kaňonovitých údolích nachází soustava osmi rybníků a řady mokřadů, které lemují pískovcové skály.

Pískovcové skály v Podtroseckých údolích navazují na skalní oblast Hruboskalska, kde jsou užší údolíčka a samostatně stojící skály. Na skalních plošinách Podtroseckých údolí se vyskytují poměrně četné nekrasové závrty, což jsou prohlubně, které mohou mít v průměru až několik desítek metrů a některé dokonce přecházejí v trhlinové propasti.

Nekrasové závrty byly v minulosti často zaváženy a děje se to i dnes. Přitom ale požívají stejné ochrany jako jeskyně a jejich zavážení odpadem může kontaminovat spodní vodu, se kterou bývají propojeny.

Skály lemují většinu z osmi Podtroseckých rybníků. Nejznámější scenérie nabízí Věžický rybník známý také jako Věžák, kde vysoké skalní věže jakoby vystupují z vodní hladiny. Spolu s rybníkem Vidlákem se Věžák objevil i v řadě filmů a pohádek, z nich nejznámější je rodinný film Jak dostat tatínka do polepšovny. Z pohádek pak můžeme jmenovat třeba Prince Bajaju.

Do soustavy Podtroseckých rybníků patří kromě Věžáku a Vidláku ještě Nebák, Krčák, Podsemínský rybník, rybník Hrudka, Dolský rybník a Rokytňák. Podtrosecká údolí se z velké části nacházejí v přírodní rezervaci, což znamená dodržování pravidel ohleduplného chování. V přírodních rezervacích je mimo jiné zakázáno rušit klid a ticho, poškozovat skály, trhat květiny, vstupovat mimo značené trasy či nechat volně pobíhat psy.

 

Spustit audio