Poprask v Kladně. Kvůli koalici s SPD ukončí Hašek členství v TOP 09, pirát Václavovič se vzdal mandátu. Koalice navrhuje 11 radních

9. říjen 2018 08:23

Dramatická povolební vyjednávání zažívají v Kladně. Nová koalice ODS, ANO2011, Kladeňáci a SPD, která chce svrhnout vládu současného primátora Milana Volfa a jeho sdružení Volba pro Kladno, čelí kritice právě kvůli spojení se členy sdružení Tomia Okamury. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 18 hlasů, 13 hlasů získala Volba pro Kladno a 2 hlasy komunisté. 

Kladenské koaliční strany ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci se dohodly na jedenáctičlenné radě, ODS by měla mít primátora, jeho náměstci by měli být nejméně tři. Konkrétní personální obsazení ještě není vyřešené, řekl v pondělí novinářům Dan Jiránek (ODS), který by měl být novým kladenským primátorem.

Rozložení počtu radních mezi stranami bude přibližně odpovídat počtu získaných mandátů, ODS, Kladeňáci a ANO budou mít po třech radních, SPD má mít dva radní. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají koaliční partneři 18 mandátů. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa bude spolu s komunisty v opozici.

Mezi priority nová koalice řadí větší otevřenost radnice, transparentní a dlouhodobé sportovní a kulturní granty. Podle Jiránka bude mezi první kroky nového vedení města patřit zpracování auditu hospodaření a příprava rozpočtu. Změnit se má i přístup hospodaření s nemovitostmi. "Chceme přestat privatizovat byty," uvedl Jiránek.

Strany se shodly například na klíčových investicích do chodníků, silnic, nových parkovacích míst, parků a sportovišť. Prioritou by také mělo být transparentní hospodaření města a městských firem či zavedení participativního rozpočtu. Mezi programovými průniky je i zrušení heren na území města a zamezení výstavby hypermarketu v lokalitě Růžové pole.

Lídr ANO Jiří Chvojka zmínil i snahu o zlepšení komunikace se středočeským hejtmanstvím, správcem některých kladenských silničních tahů. "My bychom chtěli přinést záruku komunikace s krajem i vládou," uvedl.

Lídr SPD Oldřich Černý v kontextu vlády Volby pro Kladno zmínil netransparentnost, nesystémovost a nehospodárnost. Volba pro Kladno podle něj SPD oslovila brzy po vyhlášení výsledků voleb, ale podle Černého se zastupitelé SPD rozhodli dle svého programu. S ostatními koaličními stranami vidí programovou shodu zhruba v 90 procentech cílů.

Podle dnešního Volfova (Volba pro Kladno) vyjádření už dosavadní vedení města nemohlo být transparentnější, například při zadávání zakázek. "Transparentnost je daná zákonem," dodal.

Kladeňáci hlásí změny

Pirát Jakub Václavovič zvolený za uskupení Kladeňáci přenechá svůj mandát náhradnici, je totiž proti vzniklé koalici s SPD na kladenské radnici. Vyjádření za kladenskou organizaci Pirátů zveřejnil na facebooku předseda Jan Jurik.

 První náhradnicí v pořadí je Anna Gamanová, která není členkou žádné strany. 

"Jak již několikrát Piráti deklarovali, že nikdy nepůjdou do koalice ani nebudou vyjednávat se stranami jako je KSČM nebo SPD, je Jakubovo složení mandátu důkazem, že Piráti drží slovo," uvedl Jurik.

Kvůli koaličnímu spojení s SPD ukončí kladenský zastupitel Petr Hašek (TOP 09) zvolený za Kladeňáky své členství ve straně a bude pokračovat v plnění programu hnutí Kladeňáci. Reagoval tak na výzvu vedení TOP 09, že má buď vystoupit z koalice, nebo ze strany, jinak bude vyloučen.

"Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde," uvedl Hašek ve svém prohlášení. Podle něj bylo striktně jedinou možností, jak splnit to, co Kladeňáci voličům slíbili, vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD.

Spojení se členy Tomia Okamury se nelíbilo ani vedení ODS. Lídr sociálních demokratů v Kladně Dan Jiránek tvrdí, že pokud by se neutvořila koalice s SPD, spojil by se patrně s nimi a komunisty současný primátor Volf. 

Komunální volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, která byla dosud v opozici. Koalice Kladeňáci bude mít pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související