Poslední mimořádný koncert Hudby Hradní stráže z katedrály Svatého Víta již tuto neděli

22. květen 2020

Hudba Hradní stráže bude v neděli 24. května už počtvrté „Hrát Česku“. Slavnostní program je zároveň pozvánkou k návštěvě Pražského hradu, jehož brány se pro návštěvníky otevřou v pondělí 25. května. Vyvrcholením koncertu i celého cyklu bude Svatováclavský chorál. Vystoupení z Katedrály svatého Víta na Pražském hradě začne ve 13 hodin a v přímém přenosu ho uslyšíte i ve vysílání Českého rozhlasu Region.

Pořadateli koncertu jsou Kancelář prezidenta republiky, Vojenská KPR a Hradní stráž ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Vystoupí členové Hudby Hradní stráže npor. Jiří Krýsl, nrtm. Jan Verner, nrtm. Stanislav Zeman, nrtm. Zdeněk Thuma, nrtm. Ondřej Sokol, nrtm. Jiří Genrt a nrtm. Petr Mori, na varhany bude hrát Josef Kšica. 

Program koncertu:

  1. J. Clarke – The Prince of Denmark's March
  2. Anonym – Fanfára z Horní Sloupnice
  3. W. A. Mozart – Adoramus Te
  4. Svatováclavský chorál

V odpoledních hodinách Hudba Hradní stráže potěší i obyvatele městských čtvrtí přilehlých k Pražskému hradu. Ve 13.30 zahraje „do jejich oken“ z I. nádvoří směrem na Hradčany, 13.45 z Matyášova pavilonu směrem na Malou Stranu, 14.10 z bašty na Opyši směrem ke Starému městu a 14.45 z ochozu Letohrádku královny Anny v Královské zahradě směrem do Dejvic.

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.