Potřebuju otevřít dveře a být v zeleni, říká herec Ivan Vyskočil o svém bydlení v Horoušánkách

16. říjen 2020

Herec Ivan Vyskočil je rodák z pražského Žižkova, kde prožil dětství i dospívání. Když se oženil s herečkou Ivanou Andrlovou, postavil domek se zahradou v pražských Ďáblicích. A už tam si uvědomil, že právě takové bydlení je pro něj daleko lepší, než život v činžáku. Proto se se svou další ženou Anife přestěhoval do domku v obci Horoušánky na Praze-východ. Jak se mu žije v těsném sousedství Klánovického lesa, prozradil v pořadu Tady to znám.

V Horoušánkách se podle svých slov ocitnul naprostou náhodou. „Nejdřív jsme si s Anife chtěli pořídit byt v Praze, ale nakonec jsme se rozhodli postavit si baráček. Hledali jsme pozemek a pořád jsme nemohli nic příhodného najít. A protože moje tehdejší turecká žena byla tak trochu čarodějnice, tak jednou vzala do ruky Annonci, zavřela oči, píchla naslepo prstem, podívala se, kde to je a řekla: tady to bude. A tam to dneska je,“ směje se Ivan Vyskočil.

V malé obci hned za Prahou se mu žije krásně. „Není to takové to satelitní městečko. Tam je každý domek jiný. Když jsme tam začínali stavět, byli jsme tam všeho všudy tři,“ vzpomíná herec. Kromě toho má prý skvělé sousedy, na které se může kdykoli obrátit.

Když se do Horoušánek přistěhoval, moc výletů po okolí nedělal, protože měl před operací kyčlí. „Ale doporučovali mi jezdit na kole, tak jsem to tam poctivě objížděl. Třeba k rybníku v Horoušanech. Tam je to hezký, protože je to všechno v rovině,“ říká Ivan Vyskočil. A poctivě prochozený má i Klánovický les, od kterého dělí jeho dům v podstatě jen silnice. „Ten je naprosto úžasný. Za třicetileté války tam byla vesnice, kterou zničili. Pak tam bydleli Petrovští, ti loupežníci. Skutečně. A pak je tam Vidrholec, místo, kde strašně fouká. Proto se říká: fouká tady jak na Vidrholci.“

Kousek dál na sever jsou pak Lázně Toušeň a v jejich okolí rybníky, kde je skvělé koupání. „Je to voda, která prosakuje z Labe. A je to tam volně přístupný, což je dobře, protože já nemám rád bazény, mám radši přírodní koupání,“ dodává herec.

A protože má Ivan Vyskočil motorku, jezdí rád třeba i do Českého ráje. „Bydlí tam moje sestra, v Hrdoňovicích. Ten kraj mám moc rád. Nádherný je zejména na jaře, když kvetou třešně, protože jsou tam třešňové aleje podél silnic. A když člověk vyjede ze Sobotky, jede těma serpentýnama a najednou se to před ním otevře, ten výhled na Trosky, to je krása,“ rozplývá se Ivan Vyskočil.

Jak se stalo, že se v Klánovickém lese jednou ztratil, a proč ho v Českém ráji fascinuje Zámek Humprecht, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio