Přejmenování knihovny teď nechystáme, říká nový ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Roman Hájek

10. leden 2023

Hostem pořadu K věci byl nový ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně a také kladenský zastupitel za Piráty Roman Hájek.

V názvu kladenské krajské knihovny je sice slovo vědecká, ale ve skutečnosti jde o klasickou veřejnou knihovnu, kterou provozuje Středočeský kraj. Tato knihovna uchovává přes milion knih, map a zvukových nosičů a sídlí v kladenském památkově chráněném okresním domě. Přejmenování zatím na pořadu dne není.

Čtěte také

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil její nový ředitel Roman Hájek o tom, které služby knihovna poskytuje, jaké akce pořádá, co nového v ní chystá i o přípravě Krajského kulturního a kreativního centra.

Čtěte také

"Já bych rád knihovnu směřoval k tomu, jak vypadají současné moderní knihovny. Aby nebyla jenom místem půjčování knih, ale skutečně živým místem pro potkávání lidí a komunitním centrem. Chystáme poměrně dost u úprav. Tím, že byl nedávno dokončen centrální depozitář knihovny, tak se nám otevírají příležitosti, jak upravit provoz knihovny i provoz historické budovy, kde se dneska většina toho knihovního života odehrává. Takže momentálně prověřujeme možnosti, jak zvýšit komfort pro čtenáře. Tedy, jak vytvořit prostory, které by byly příjemné pro trávení volného času, kam by člověk mohl zalézt s knížkou a pohodlně se tam odpojit od světa venku. Ty momentálně v knihovně poměrně chybí," říká její nový šéf, který je také zakladatelem kladenského spolku Halda knih.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio