Ředitelka ZŠ v Sadské letos opět „vykopávala“ deváťáky do života

30. červen 2011

Je 30. června, poslední školní den. Tisíce žáků a studentů z našeho kraje proto dostaly vysvědčení.

Bylo mezi nimi i 26 kluků a holek ze Sadské, kteří se dnes zároveň s touto školou rozloučili. A nebylo to jen obyčejné loučení. Tamní paní ředitelka je mezi dveřmi „vykopla“ ze školy, přímo do života.

Poslední zvonění zdejšího školního zvonku slyšeli deváťáci v osm hodin ráno. Třídní učitelka jim následně rozdala vysvědčení a začalo loučení. Nejprve samotných žáků deváté třídy ve školním rozhlase. „Dobrý den. Chceme se s vámi rozloučit.“ řekl jeden z deváťáků do rozhlasu. Následovala chvilka ticha a pak pokračoval. „Devět dlouhých let uplynulo jako voda a my dnes už odcházíme.“

Žák pak poděkoval a rozloučil se. Následoval projev v rozhlase i paní ředitelky: „Všechno jednou končí, a i když se to letos zdálo téměř nemožné, letošní rok končí.“ Ředitelka Blanka Žánová se pak se školáky také rozloučila a za zvuků písničky od skupiny Holky se pak všichni žáci sešli na chodbě, kde vytvořili špalír. Tím následně prvňáci přivedli ke dveřím školy deváťáky, kde se s každým z nich osobně rozloučila právě paní ředitelka. „Ať je všechno nejlepší , ať se ti daří,“ popřála jedné z žákyň devátých ročníků a pak ji nakopla do zadnice, tedy ji vykopla ze školy přímo do života.

Loučení se školou v ZŠ Sadská - loučení paní ředitelky rozhlasem

Loučení na škole v Saské je vždy plné emocí. Někteří z žáků nechtějí školu opustit. Potvrdili to slova i Romana, který průvod deváťáků ke školním dveřím přiváděl a brečel: „Tady máme mnoho zážitků, kamarádů a nechci je opouštět. Teď vlastně se loučíme a jdeme dál do života. Máme to tu rádi.“ Slova deváťáka Romana potvrdili i jiní žáci. O to hezčí a větší překvapení je pro učitele, když před školou vidí žáky bývalých devátých ročníků. Dnes jich tu stálo hned několik. Přišli si připomenout okamžiky, kdy se loučili se školou právě oni.

Začínají prázdniny. Pro většinu žáků a učitelů to znamená volno. Pro paní ředitelku Blanku Žánovou a celý její učitelský tým ale jen částečné. Budou se v létě připravovat na příští rok: „Příští rok se zapojíme do televizního projektu a bude to pro nás a žáky znamenat mnoho práce. Celý rok budeme sbírat informace o regionu a tvořit scénář. Nakonec pak i natáčet tento pořad. Máme se na co těšit.“

Proto všem školákům přejeme krásné prázdniny a učitelům bezstarostnou dovolenou.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio