Rozhledně na Pastýřské stěně v Děčíně se zcela právem říká Nebíčko. Můžete k ní vystoupat i po skále

31. říjen 2019

Na tenhle výlet všichni dlouho čekali. Rozhledna na Pastýřské stěně v severočeském Děčíně byla totiž v minulých letech dost často turistům nepřístupná. Je totiž součástí restaurace a ne každý majitel dovolil chodit přes soukromé apartmá do věže. Proto teď hurá vzhůru na Nebíčko, jak se také děčínské rozhledně říká.

Pod názvem Pastýřská stěna najdeme několik vysvětlení. Jednak je to výrazný skalní pískovcový masiv uprostřed Děčína nad řekou Labe. Ale je to i název lesoparku na vrcholu masivu. Díky své poloze je cílem vycházek a výletů už od 19. století, kdy prostor upravil a zpřístupnil Horský spolek pro České Švýcarsko. Letopočty ve skále na cestě z jihu přitom připomínají zbudování přístupových cest a pěšin.

Když zvednete oči od Labe, uvidíte na Pastýřské stěně bílý zámeček, tedy výletní restauraci s rozhlednou, které se také říká „Nebíčko“.  Restaurace s nádherným panoramatickým výhledem tu stávala už v roce 1890, dnešní podoba je z roku 1905. Restaurace s věží byla postavena na popud města Podmokly, které byly až do roku 1942 samostatným městem. Podmokelští mohli shlížet na protější Děčín opravdu „svrchu“. Od restaurace se lidé rozhlíželi a terasy sloužily i jako místo společenských setkávání. Patřívaly třeba tanečním nedělím.

Přístupových cest je na Pastýřskou stěnu mnoho. Můžete přijet autem po příkré silnici vilovou čtvrtí kolem děčínské zoologické zahrady.  Z jihu pak vede nahoru klikatá pěšina po hraně masivu, je značená žlutě a je na ní spousta vyhlídkových terásek a odpočívadel. Od Tyršova mostu vede červená turistická trasa, která je ale trochu náročnější. Po červené byste došli dál až na další rozhlednu, Děčínský Sněžník. A z východní strany je možné nahoru vystoupat adrenalinovým způsobem. Po jištěné horolezecké cestě – via ferratě. Je rozdělena do několika tras podle náročnosti.

Spustit audio