Soukromé apartmá na zámku Konopiště dodnes vydává svědectví o zámeckém životě počátkem 20. století

9. červenec 2018
Česko – země neznámá

Zámek Konopiště ve středních Čechách bude navždy spojený s posledním majitelem konopišťského panství - následníkem habsburského trůnu Františkem Ferdinandem d´Este a jeho chotí Žofií Chotkovou, vévodkyní z Hohenbergu. Během jejich života došlo na Konopišti k posledním a nejvýznamnějším úpravám. Ze zámku vytvořili nejen honosné rodinné sídlo, ale obohatili ho také cennými sbírkami a kolem zámku založili okrasnou růžovou zahradu se skleníky.

Díky dobovým fotografiím se dnes na zámku podařilo zrekonstruovat jejich soukromé apartmá, které v roce 1914 opustili před svou poslední osudovou cestou do Sarajeva. V hudebním salonu mají návštěvníci možnost vidět i smutné svědectví atentátu, Žofiiny šaty.

Pokud se dnes zadíváme na zámek Konopiště, stěží nás napadne, že toto rozlehlé panství vzniklo na místě původního hradu z konce 13. století určeného především k obraně. Ten se od ostatních hradů lišil tím, že byl postaven podle vzoru francouzských kastelů a nikdy nebyl vojensky dobyt. 

První velké přestavby byly provedeny Jiřím ze Šternberka koncem 15. století. Zámkem se ale konopišťské panství stalo až počátkem 17. století, kdy Hodějovští z Hodějova původní hrad přestavěli na renesanční sídlo. V barokní rezidenci proměnili Konopiště v 18. století  Vrtbové z Vrtby. Na valech kolem zámku založili ovocné sady. Ovšem zámek i zahrady, v podobě jak je známe dnes, vystavěl až poslední majitel zámku, následník habsburského trůnu, arcivévoda František Ferdinand d´Este.

Konopišťské panství zakoupil už v roce 1887, ale v Čechách v dalších letech pobýval především kvůli své osudové lásce, hraběnce Žofii Chotkové, kterou poznal přibližně v roce 1894 na plese v Praze. Dne 28. června 1900 císař po dlouhém váhání oficiálně povolil jejich nerovný sňatek a přesně o 14 let později manželé společně zahynuli v Sarajevu.

Soukromé apartmá na zámku má celkem 19 místností, které jsou zařízeny podle dobových fotografií z velké části původním nábytkem, takže má návštěvník pocit, že František a Žofie na Konopišti stále pobývají.

Šaty, které měla vévodkyně z Hohenbergu na sobě v den atentátu 28. června 1914

Ložnice byla zařízena těsně před jejich svatbou a manželé tu už prožili svojí svatební noc. Působivá je také pracovna Františka Ferdinanda, kde je dodnes položený jeho osobní deník, kam si zapisoval všechny své schůzky a jednání.

Růžový salonek vévodkyně z Hohenbergu svědčí o lásce Žofie ke svým dětem. Její salón je totiž zcela zaplněn rodinnými fotografiemi. K vidění je tu i telegram s blahopřáním k prvnímu narozenému dítěti – malé Žofince.

Další část soukromého apartmá obývaly děti. Vedle ložnice chlapců Maxe a Ernesta najdete hernu dětí a pokoje obývané vychovateli. Celé křídlo uzavírá ložnice dcery Žofinky a hudební salon.

Právě z Konopiště František Ferdinand d´Este a vévodkyně z Hohenbergu odjížděli v roce 1914 na svou poslední cestu do Sarajeva. Smutné svědectví tragické události čeká na návštěvníky v hudebním salonu. Ve vitríně jsou vystavené bílé zrestaurované šaty, které měla v osudný den 28. června 1914 Žofie Chotková na sobě. Pokud se na ně dobře zadíváte, najdete v nich i díru po střele, která vévodkyni způsobila smrtelné zranění.  

Vévodkyně z Hohenbergu na portrétu v zámeckých interiérech

https://www.zamek-konopiste.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři