Spálením při opalování si můžete způsobit poškození kůže i sluneční alergii. Bohužel i rakovinu kůže

11. červenec 2018

Onemocnění způsobené slunečním zářením stále přibývá. Bohužel rozvoj rakoviny kůže velmi urychlí solární spáleniny. Ochranné krémy na opalování jsou pouhou prevencí. Další významnou roli ochrany má také samotný čas slunění – v době mezi 10 a 16 hod bychom se neměli slunit ani s nejvyšším ochranným faktorem. Vše je ale velmi individuální. Spáleninám je nutné předejít i za cenu kratšího slunění. Následky mohou být příliš vážné.

Jak problémům předejít radí MUDr. Petr Grenar

Každý reaguje na slunění individuálně. Jak zjistíme, jak dlouho můžeme pobývat na sluníčku?

Musíme se vystavovat na sluníčku velmi opatrně a po malých dávkách, samozřejmě při aplikaci vysokého ochranného faktoru ještě před samotným sluněním. Je nutné vycházet i ze zkušeností z předchozích let. Pokud nejme na slunci poprvé, máme už odhad, jak rychle se opalujeme a jak dlouho můžeme pokožku sluníčku vystavit, abychom se bezpečně opálili bez rizika spálení. Méně je více. Já osobně doporučuje se vůbec neopalovat. Spálení musíme za každou cenu předejít, protože spálení kůži vždy poškodí a výrazně snižuje její odolnost proti dalším spáleninám. Je to ale individuální podle typu kůže. Čím světlejší kůže, tím nižší dávka expozice slunečnímu záření.

Jak poznáme, že se kůže začne připalovat? Většinou si toho všimneme až je pozdě…

Poznáte to tím, že kůže lehce pálí. Je to ten stav, kdy kůže ještě nebolí, ale pokud se po ní lehce škrábnete nehtem, cítíte, že stopa po nehtu na kůži je pálivá. To je signál, že musíme bezpodmínečně ze slunce zmizet a kůži regenerovat. Pokožku pak musíme ošetřit regeneračním krémem s hojivými účinky, ideálně s obsahem minerálů a vitamínů. Neměl by chybět vitamín D ani panthenol, který snižuje pocit spálení a zlepší regeneraci a prokrvení kůže jako takové. Kůže je vhodné také lehce chladit.

Kdy jít k lékaři a kdy to můžeme řešit doma v domácím prostředí.

Lehčí typy solárních spálenin odezní během dvou dnů. Pak stačí pouze kůži chladit a ošetřovat regeneračním krémem. Pokud se dělají puchýře, kůže svědí a bolí, je na místě navštívit dermatologa a podstoupit cílenou léčbu, která zamezí dalšímu rozvoji nepříznivých příznaků. Slunce je zdravé, ale nesmí ho být moc. Pokud nedodržíme zásady správného opalování, můžeme na to velmi doplatit. Pouhým jedním spálením můžeme získat solární alergii, která nás v budoucích letech může velmi potrápit. I menší intenzita slunečního záření nám může způsobit zarudlou reakci na kůži, ovšem v tomto případě se už nejedná o spáleninu, ale o sluneční alergii.

 

Spustit audio