Stanislav Vostal zúročil své zkušenosti z nadnárodní společnosti v neziskové organizaci Bee-Happy. Věnuje se včelám

20. květen 2022

Stanislav Vostal si jako dlouholetý ředitel velké nadnárodní společnosti ponechával včelařství vždy jako koníčka. V době covidových opatření ale byla práce v Německu stále více komplikovaná. A tak se rozhodl změnit povolání a naplno se věnovat včelám. V loňském roce založil neziskovou organizaci Bee-Happy, která se svými programy věnuje osvětě o významu včely medonosné.

20. května se slaví Světový den včel. O jejich životě i významu v přírodě se můžete zábavnou formou dozvědět během různých akcí sympatické neziskové organizace Bee-Happy, která sídlí v Šestajovicích a své vzdělávací i zábavné programy na téma včel pořádá v klánovické klubovně.

Pro rodiče i děti tu pořádají nejrůznější zábavné a vzdělávací workshopy, připravují včelí léčivé produkty, medové cukrovinky i různé výrobky ze včelího vosku. Vyzkoušet si zde můžete i včelaření. A pro zájemce se právě dokončuje atypický včelín, kdy se rodiny s dětmi mohou pohodlně položit na speciální lůžko a život včel pozorovat přes skla pod sebou i na stěnách.

Problémy někdy přinesou i pozitivní změny

Stanislav Vostal včelaří už 17 let. První včelín měl naproti svému pozemku v Šestajovicích, kde pro přátele a jejich děti organizoval zajímavé povídání o životě včel. Nápad šířit osvětu o včelách medonosných i pro veřejnost vznikl už v roce 2015, ale pro vytíženost zůstal na dalších několik let pouze v myšlenkách a plánech.

Stanislav Vostal v neziskové organizaci Bee-Happy zůročil všechny své zkušenosti

Stanislav Vostal po mnoho let pracoval na vedoucí pozici jedné velké nadnárodní společnosti. V době covidových opatření ale začala být práce v Německu stále více komplikovaná. Neziskovou organizaci Bee-Happy proto Stanislav Vostal se svou manželkou založil až v loňském roce, kdy se rozhodl zcela změnit povolání a včelám se věnovat naplno.

Bylo na čem stavět. Do organizace neziskovky nyní vkládá veškeré své cenné zkušenosti dlouholetého manažera. Nápady k nejrůznějším zábavným i vzdělávacím programům zase získává díky celoživotní vášni ke včelaření. Dnes má úlů 30 a z koníčka se stala životní náplň. Velkou pomocí je i manželka, která se Stanislavem Vostalem vše připravuje.

Pomáhají i přátelé jako dobrovolníci

V klubovně v Klánovicích u Prahy se do různých akcí zapojuje i mnoho přátel, kteří milují přírodu, včely a všechno kolem nich. Veškeré aktivity navíc Bee-Happy financuje z vlastních zdrojů.

Dospělým i dětem Bee-Happy přibližuje svět včel a zábavnou formou poučuje o jejich nenahraditelnosti v celém ekosystému. Mohou si včely prohlédnout ve speciálním ochranném oděvu zblízka a přitom ochutnat čerstvý med nebo medové cukrovinky.

V sobotu 21. května Bee-Happy v klánovické klubovně pořádá Den otevřených dveří a Světový den včel tak můžete s celou rodinou prožít v krásné přírodě s tematikou včel a včelařství.

Spustit audio

Související