Staré promítačky, mozaika i osvětlení v Domě důstojníků po přestavbě zůstanou

24. červen 2018 07:24

Bývalý Dům důstojníků v Milovicích čeká přestavba za 140 milionů korun. Historické promítačky skončí v muzeu.

"Po rekonstrukci plánujeme objekt využít jako kino, divadlo, muzeum a zároveň část pronajímat. Využít by ho mohly i některé spolky," vysvětluje starosta Milovic Milan Pour z hnutí ANO.

Dům důstojníků byl postavený v roce 1979 a byl jako dar předán sovětské armádě. Sloužil výhradně Sovětům, kteří tu pořádali například vystoupení Alexandrovců. Na obrovském pódiu jezdili dokonce oficiří na koních.

V hledišti je 600 sedadel. "My chceme zlepšit komfort návštěvků a snížit počet míst na 450," doplňuje Pour. V budově zůstaly také dvě promítačky z 80. let minulého století, z nichž jedna je funkční. Ty by podle představ zástupců města mohly skončit v muzeu, které po rekonstrukci vznikne v jedné části budovy.

Sál Domu důstojníků pojme 600 diváků. Po rekonstrukci bude sedadel méně, ale budou pohodlnější

Dům byl postaven v éře socialismu v 70. letech minulého století. Některé prvky plánuje město zachovat. "Určitě nezmizí unikátní mozaika, která je největší ve střední Evropě, i některé osvětlení. Chceme část rysů té doby zachovat, na propojení tehdejšího stylu s moderním jsme se s architekty shodli," říká milovický starosta.

V části objektu sídlí základní umělecká škola a rodinné centrum. Ty v dohledné době čeká stěhování.

Dům důstojníků v Milovicích zdobí mozaika Radomíra Koláře. Sestavená je údajně ze 400 tisíc kusů kamenů. Setkávají se na ní kosmonauti spolu s Jánošíkem
Výzdoba Domu důstojníků je poplatná době, kdy dům vznikl. Některé prvky ale architekti začlení do nového projektu
Část Domu důstojníků v Milovicích prošla rekonstrukcí. V opravené části je radnice a základní umělecká škola. Velký sál na opravu teprve čeká
Spustit audio