Štola Johannes je spolu s dalšími důlními díly v Krušnohoří na seznamu světového dědictví UNESCO

3. srpen 2019

Nejvýše položeným městem v České republice je Boží Dar na Karlovarsku. Leží v nadmořské výšce 1 028 metrů v Krušných horách. A právě krušnohorská hornická a kulturní krajina se nově stala součástí světového dědictví UNESCO. Její významnou součástí je skarnový revír Zlatý Kopec a jeho největší důl Johannes.

Ještě před zápisem na tento seznam byla štola oblíbeným cílem nadšených geologů i vyznavačů adrenalinových aktivit. Nezbytným vybavením každého návštěvníka je helma, svítilna, holínky, plášť a rukavice. Při její návštěvě totiž můžete šplhat po čtyřicetimetrovém žebříku nebo se plazit v chodbě úzké jen čtyřicet pět centimetrů. Odměnou za toto úsilí vám bude pohled do pětisetleté důlní historie během dvou a půl hodinové prohlídky.

Důl Johannes byl zdrojem železných rud už od 16. století. Zdejší skarnová ložiska byla bohatým nalezištěm převážně železa, mědi a cínu. Těžba probíhala až do sedmdesátých let 19. století. Od roku 2013 je tento zachovalý komplex historických důlních děl zpřístupněn veřejnosti. Unikátnost tohoto místa podtrhuje i způsob jeho současné údržby. Vše se dělá „postaru.“ Ke zpevňování chodeb se používá výhradně dřevo. Beton a podobné moderní vymoženosti byste hledali marně.

Štolu můžete prozkoumat v rámci tří okruhů: základní prohlídkové trasy, speciální naučné trasy a velké adrenalinové trasy. Prohlédnete si dobývky, závaly, zatopené hloubení i labyrint vzájemně propojených chodeb. Kousek od výstupu z podzemí je k vidění žentour - replika těžního zařízení. Ve štole narazíte i na figuríny horníků v pracovních pozicích. Geologické složení zdejších hornin a další zajímavosti popisují informační tabule.

Štola Johannes je přístupná každý den od května až do konce měsíce září a její návštěva začíná v obslužném domku, který stojí na trase známé Stříbrné stezky, osm kilometrů od obce Boží Dar.

Spustit audio