Chráněné Kokořínsko zasáhly požáry. S jejich likvidací pomáhal i vrtulník s bambi vakem

22. červenec 2018 09:51

AKTUALIZUJEME Lesní požáry v nepřístupných terénech zasáhly v neděli CHKO Kokořínsko. Od rána likvidovali středočeští a liberečtí hasiči oheň u Nosálova, později vyjeli k požáru lesa nedaleko obce Jestřebice.  V obou případech si hasiči vyžádali na pomoc vrtulník s bambi vakem.

Požár u Nosálova v oblasti CHKO Kokořínsko se hasičům podařilo lokalizovat v neděli teprve kolem třetí hodiny odpoledne. Hodinu na to mohli poplach snížit ze zvláštního stupně na první. I po dohašení na místě patrně do pondělního rána zůstanou, aby hlídali spáleniště.

Část jednotek musela posléze odjet k novému požáru u obce Jestřebice, vzdáleném jen pár kilometrů od Nosálova. I tady hoří v obtížně přístupném terénu, hasiči si proto znovu na pomoc vyžádali speciální vrtulník s vakem s vodou.

Podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kerekové hoří les na ploše zhruba 100 krát 150 metrů. Platí tam druhý stupeň požárního poplachu. Na místě jsou 10 dobrovolných a dvě profesionální jednotky.

V prvním případě hasiči vyhlásili dokonce nejvyšší, tedy zvláštní stupeň poplachu na počet jednotek. Na místě 100 x 100 metrů zasahovalo celkem dvacet sborů ze středních Čech a Liberecka. Požár se dlouho nedařilo lokalizovat.

Nezávislá starostka Nosálova Lenka Střihavková upřesnila, že les hoří mezi Libovicemi a Příbohy a plameny nezasáhly krajinu blízko obydlené osady. "Bohužel přístup do téhle lokality je velmi špatný, protože jsou tam strmé stráně. Ke všemu je vítr a naprosté sucho, protože dlouho nepršelo," vysvětlila.

Na místo byl povolán speciální vrtulník s bambi vakem na vodu, pro který hasiči zajistili zvláštní čerpací stanoviště. Jakmile se podařilo dostat oheň pod kontrolu, odletěl.

Zásah se zatím obešel bez zranění, plošný zákaz do CHKO Kokořínsko vydaný nebyl. Pouze příjezd aut do oblasti byl pro vozidla uzavřen. Projet mohli jen místní.

Kvůli suchu počet požárů roste

"V posledních třech dnech nám požárů přibývá, což je pravděpodobně způsobeno současnou povětrnostní situací a vysokými teplotami," konstatovala Kereková.

V několika případech hasiči vyhlásili 2. a v jednom dokonce 3. stupeň požárního poplachu. "Často jsme žádali o pomoc leteckou záchrannou službu s bambi vakem," doplnila mluvčí.

Kde hořelo:

22.7. lesní porost u Jestřebic - III. stupeň

22.7. pole Pětikozly - II. stupeň

22.7. lesní porost Nosálov - III. stupeň

21.7. pole Praha - Kbely - II. stupeň

21.7. lesní porost Tis u Blatna - II. stupeň

21.7. pole Václavice  - II. stupeň

20.7. lesní porost Káraný - II. stupeň

19.7. pole Hostivice - II. stupeň

19.7. pole Dolní Chvatliny - III. stupeň

autor: jum
Spustit audio