Tomáš Dastlík: Záporných rolí si užiju dost, ale i za kladnou roli mě divačka přetáhla holí

18. březen 2024

Má výraz tvrďáka, často se tak objevuje v rolích padouchů. Známý je ale i díky postavě Martina Maléře v seriálu Ulice a blízká jsou mu také divadelní prkna.

Role záporáků se hercům obecně hrají lépe a Tomáš Dastlík tuto teorii potvrzuje. „To je pravda, ale v mém případě už je těch záporných rolí až moc. Už bych chtěl i na druhou stranu barikády,“ směje se herec a dodává, že v televizi mu často k jeho už tak drsnému výrazu přidají ještě tetování nebo jizvu na oko.

V trojdílném filmu Jan Hus na sebe upozornil rolí papeže, který byl velký záporák. „To byla historická postava. On snad byl původně pirátem, plavil se na lodích a okrádal lidi. Toužil po bohatství a věděl, že v církvi to jde ještě lepším způsobem, tak dělal všechno možný, aby se tam dostal. Byly na to výrazné reakce,“ vzpomíná představitel Baltazara Cossy.

Lidi někdy nerozlišují mezi rolí a realitou

Mezi řadou záporáků se sem tam objeví i nějaká kladná postava. V nekonečném seriálu Ulice hrál chápajícího otce od rodiny. „Ze začátku jsem byl rád, ale pak na mě byl až moc hodnej. On každýmu pomohl, všechno pro každýho udělal, až mi to někdy připadalo přitažený za vlasy.“ Seriálem se mu život hodně změnil. „Když se denně objevujete na obrazovce, ty reakce byly a jsou dodnes. Byl jsem překvapenej, kolik lidí se na to kouká.“

Diváci si často roli v seriálu nebo filmu spojují s povahou samotného herce. „Vím, že kolegové, kteří hráli v Ulici spíš zápornou roli, měli občas problémy. Nakonec já taky. Když jsem se tam podle scénáře popral s knězem, kterýho hrál Aleš Háma, tak mi pak jedna starší paní sprostě nadávala. Já jí mile vysvětlil, že to je role. Už to vypadalo, že odchází, ale najednou se otočila, vrátila a přetáhla mě francouzskou holí, protože prej ten výraz na to mám,“ krčí rameny herec.

Rituály před premiérou

Alex Mynářová a Tomáš Dastlík

Kladných postav se ale dočkal i na divadelních prknech. Zářil v rolích Oněgina nebo Cyrana. Teď zkouší představení Bestiář, jehož premiéra je plánovaná na 3. dubna v Divadle U Hasičů. Hra spisovatelky Báry Nesvadbové se po filmovém zpracování dočká i toho divadelního pod režijním dohledem Romana Štolpy. „Hraju akademického malíře Ivana, má to být charismatický člověk, který umí jednat se ženami. Kromě toho tam bude živá kapela, což je pro divadelní představení unikátní.“

Před premiérou si nezapomene udělat rituál. „Než jdu na jeviště, políbím úplně všechny rekvizity, co tam mám a všechno to, co v ten den v rámci té figury budu mít na sobě. Takže je to hodně pusinek. To dělám od JAMU. A teda dělám to tak, aby to nikdo neviděl,“ směje se herec.

Chtěl si někdy zahrát prince? Řeší svůj vzhled? V čem byl zvláštní jejich ročník na JAMU? Využil někdy titul z vysoké školy? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio