V jihočeském Husinci můžete nahlédnout do rodné světničky Mistra Jana Husa

3. srpen 2019

O Mistru Janu Husovi jsme všichni slyšeli mnohokrát. A to zejména ve spojení s jeho učením, kázáním a koncem jeho života. Pokud se ale vydáte do jižních Čech, konkrétně do Husince, můžete si v areálu Centra Mistra Jana Husa prohlédnout spoustu jeho osobních věcí a také malý byt, ve kterém jako dítě vyrůstal. Rozlohou nemá ani dvacet metrů čtverečních.

Světnička spojovaná s narozením a dětstvím Jana Husa je bývalý nájemní byt v areálu Centra Mistra Jana Husa v Husinci. V její bezprostřední blízkosti se nachází Husova modlitebna a velká expozice věnovaná konci Husova života.

Jan Hus se narodil v maličkém bytě, který tvořila hlavní místnost o rozloze zhruba čtyři krát tři metry a černá kuchyně, nic víc. „V těchto malých prostorách žila celá rodina. Ve středověku bylo obvyklé, že otec spal se staršími dětmi ve větší společné místnosti, matka s nejmenším dítětem pak na podlaze v černé kuchyni, kde bylo teplo a kde byla vlastně nejútulnější část domácnosti," upřesňuje duchovní Církve československé husitské Vojtěch Pekárik. Husovi rodiče pravděpodobně pracovali pro majitele statku, který bydlel na opačné straně v daleko větších prostorách.

Ještě v době, kdy do těchto míst jezdívali například Bedřich Smetana nebo Jan Neruda, býval někdejší byt rodiny Jana Husa obýván jinými nájemníky. Později vykoupil dům díky veřejné sbírce Spolek Svatobor. O nově vzniklý Husův památník se pak starala Sokolská obec, a to až do doby protektorátu a následného znárodnění. Dnes je součástí Národní kulturní památky, kterou od roku 1978 tvoří tři měšťanské domy se zahradou a amfiteátrem.

Expozice v Husinci představuje Husovo působení v Praze na univerzitě a v Betlémské kapli, exil, cestu do Kostnice a konec jeho života v Kostnici. Závěrečnou část tvoří reflexe Husovy osobnosti a odkazu v období reformace a protireformace v 19. a 20. století, dále Hus v protestantismu v Římskokatolické církvi a v Církvi československé husitské. Zvláštní pozornost je věnována Husovu vystoupení v souvislosti se světovou reformací v Německu, Švýcarsku a dalších zemích v podobě takzvaného Stromu reformace.

Spustit audio