V mezigeneračním centru Julie v Praze - Zbraslavi děti pomáhají seniorům a senioři pomáhají dětem

30. prosinec 2018 07:30

Tři generace v jednom domě, které si vzájemně pomáhají hlavně s komunikací. Tak by se v jednoduchosti dalo popsat mezigenerační centrum Julie, které funguje v Praze na Zbraslavi. Nabízí např. denní péči o seniory a zároveň školku, do které chodí hlavně děti s logopedickými vadami.

„Sem chodí hodně klientů, kteří mají problémy s komunikací, například po mozkové mrtvici. A děti jsou na tom podobně – mají také problémy s komunikací, což mají většinou vrozené. Takže tu s nimi pracují logopedové a speciální pedagogové,“ říká manažerka centra Julie Markéta Adámková.

Do mezigeneračního centra Julie chodí děti i senioři. Pomáhají si navzájem

Podle jejích slov tu velkou roli hraje hlavně přátelské prostředí. „Díky tomu oni ztrácejí strach a i když nedokáží úplně verbálně komunikovat, tak je spousta dalších prostředků jak spolu komunikovat – ať už je to zpěv, tanec, společné vyrábění… těch aktivit je mnoho a při tom se ta řeč rozvíjí,“ říká manažerka.

Do mezigeneračního centra Julie chodí děti i senioři. Pomáhají si navzájem

Jednou za měsíc mají v centru i tzv. projektový den. To si klienti i pečovatelky pochvalují.  „Děti jsou moc fajn, jsou bezprostřední a příjemný. S nima je člověk hned veselejší,“ potvrzuje jedna z klientek, paní Zdenička a její kolegyně paní Jana. „Chodím sem ráda, pečovatelky jsou tu hodné, já si tu popovídám a zasměju se a hlavně nejsem sama,“ dodává.  

Spustit audio