V okolí hradu v křivoklátských lesích je na podzim krásně. Můžete se vydat i na Masarykovu vyhlídku

24. říjen 2020

Křivoklátsko - to není jen hrad Křivoklát i když je dominantou tohoto regionu, ale v v současné době je kvůli koronavirovým opatřením pro veřejnost zavřený. V okolních křivoklátských lesích ale můžete najít i další tipy na výlet. A pobytem na čerstvém vzduchu si tam posílit svou imunitu.

Poblíž najdete například Rekreačně naučný areál Křivoklát, který nabízí venkovní vyžití pro děti i dospělé. Nachází se v lese nad hradem Křivoklát a navazuje na něj naučná stezka Brdatka, pojmenovaná podle přírodní rezervace, kterou prochází.

Hrad Křivoklát

V okolí hradu je také vyznačeno několik vycházkových okruhů – například tříkilometrová Bednářská stezka. Část okruhu vede po staré stezce, po které chodívali bednáři z Městečka a dvora Míče za prací do hradního křivoklátského pivovaru.  Cesta zpátky ke hradu vede údolím Rakovnického potoka kolem sportovního areálu Kolečko v místě zvaném U Kolečka - název připomíná čižbáře, který tady v údolí kdysi choval na ostrůvku ohrazeném kruhovou strouhou mravence, jejichž vajíčky krmil své ptáčky.

Podzim v lesích na Křivoklátsku

A v neposlední řadě se můžete vydat na Masarykovu vyhlídku ve Zbečně. Je dnes na soukromém pozemku, jehož majitel s pomocí Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko původní vyhlídku obnovil a zpřístupnil veřejnosti. Znovu si tu tak můžete vychutnat krásný výhled na Berounku, za kterým sem podle svědectví jezdíval Tomáš Garrique Masaryk.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio