Ve středočeských koupalištích se plavání nebojte

26. červenec 2019 07:11

Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je stále velmi dobrá. Mírně zhoršené vlastnosti hygienici zaznamenali jen na několika místech, koupání to ale nebrání, vyplývá z informací krajské hygienické stanice.

Hygienici hodnotí kvalitu vody stupněm dva z pěti možných v jezerech Ostrá na Nymbursku, přírodním koupališti Vyžlovka, rybníku Jureček, v Proboštských jezerech u Prahy a Novém a Pilském rybníku na Příbramsku.

Stupněm tři, tedy jako zhoršenou jakost vody, hodnotí hygienici kvůli výskytu sinic vodu pouze v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Koupaliště jsou v horkých letních dnech hojně využívána. Například na městské koupaliště v Jičínské ulici v Mladé Boleslavi si od 10. června, kdy bylo otevřeno, našlo cestu přes 29.000 lidí. Nejsilnějším dnem je dosud poslední červen, kdy koupalištěm prošlo 4205 návštěvníků. Další stovky lidí denně navštěvují krytý bazén na Štěpánce.

Na návštěvníky mladoboleslavského městského bazénu čeká novinka v podobě nových turniketů, které urychlí vstup. Ceny vstupného se nezměnily, návštěvník již nedostává pásku na ruku, ale pouze vstupenku s čárovým kódem, který pak přiloží k turniketu.

Výskyt sinic si lidé mohou před koupáním jednoduše zjistit. Naberou vodu do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

zdroj: ČTK
Spustit audio