Vedení Novosedlic a Varnsdorfu hledá umělce, kteří by zkrášlili svými díly tamní veřejný prostor

13. květen 2024 14:54

I menší města a obce vylepšují svá centra a hledají tvůrce uměleckých děl do veřejného prostoru. Aktuálně třeba Varnsdorf nebo Novosedlice u Teplic. Tam chtějí centrum obce vytvořit z velkého parku naproti kostelu.

„Jde nám o prvek, který bude větší, minimálně dva metry – tak, aby byl dobře viditelný a trochu jako dominantní pro ten park,“ nastiňuje hrubou představu vedení Novosedlic o plánovaném uměleckém prvku starosta Štěpán Türb z uskupení Novosedlice – dobrá adresa.

„Máme tady jako novosedlickou dominantu svatého Valentýna. Ten je jednak patronem našeho kostela, jednak ho máme i ve znaku. Symbolika lásky se tedy samozřejmě nabízí,“ uvažuje novosedlický starosta.

Z návrhů, které přišly do vyhlášené soutěže, si Novosedličtí nevybrali. „Dostali jsme celkem sedm návrhů, ale žádný z nich se nám nelíbil natolik, abychom si řekli, že do toho jdeme,“ shrnul Türb.

Umělecké dílo je podmínkou pro evropskou dotaci na přestavbu centrálního parku. Má tu být nová obvodová zeď, lavičky, osvětlení, zpevněné cesty. Podle starosty Štěpána Türba za zhruba dva miliony korun. „Nabídky, které jsme obdržely, se přitom pohybovaly od 350 000 do 5,5 milionu korun,“ dodává starosta Novosedlic Štěpán Türb.

Varnsdorf vypsal architektonickou soutěž

Umělecké dílo chtějí do centra také ve Varnsdorfu na Děčínsku. Autora hledají v architektonické soutěži.

„Dominantní by měl být vodní prvek, který by měl vzniknout nedaleko nás – támhle, směrem k té křižovatce. Zároveň chceme udělat i novou výsadbu stromů, změnit dlažbu. Auta by měla tedy v budoucnu parkovat v okolí náměstí,“ popisuje místostarosta Jan Šišulák z uskupení Volba pro město Varnsdorf.

Teď se připravuje projekt. Počítá třeba s podzemními nádržemi na dešťovou vodu pro budoucí kašnu i zavlažování zeleně.

Spustit audio

Související