Vězni v Příbrami pracují i v prádelně. Někteří ale pracovat neumí nebo práci odmítají

16. říjen 2018 17:42

Téměř 60 procent odsouzených v českých věznicích během výkonu trestu pracuje. Například v příbramské věznici je to ale jen zhruba třetina vězňů. Situaci by měla zlepšit nová výrobní hala, kterou vedení věznice nechá v areálu postavit. Zatím tam uplatnění vězni nacházejí třeba v truhlárně, v kuchyni, v různých dílnách nebo v prádelně.

Odsouzené čeká na prádelně každý den osmihodinová pracovní doba. „Myslím si, že nám práce pomáhá,“ říká jeden z odsouzených.

„Bohužel se občas stává, že se s někým rozloučíme, protože práci nezvládá,“ dodává mistr výroby Jaroslav Vosecký.

Třetina vězňů v příbramské věznici má šanci pracovat

V posledních letech přibývá taky civilních firem, které chtějí odsouzené zaměstnávat. Přímo do příbramské věznice tak za svými asi čtyřiceti zaměstnanci dojíždí i Jiří Kovanda. „Provádíme izolace elektromotorů, montáž desek do rozvaděčových sestav a podobně,“ vyjmenovává Kovanda, čemu se odsouzení věnují.

Pokud odsouzení projdou přísnými kritérii, můžou i během výkonu trestu pracovat i za zdmi věznice. Konkrétně v Příbrami je to ale jen 150-200 lidí. Povinnost práce je ale pro každého stejná. Přesto se najdou odsouzení, kteří pracovat odmítají.“Je to těžké poznat, kdy někdo opravdu (pracovat) neumí nebo práci odmítá,“ říká vedoucí oddělení zaměstnávání Martin Kuba.

Prádelna v příbramské věznici

Měsíčně dostávají odsouzení za práci od 5,5 do zhruba 13,5 tisíce korun. Z toho se jim strhává poplatek za pobyt ve věznici a splácet z toho můžou dluhy nebo alimenty.

Spustit audio