Víte, co vlastně pěstujete na zahradě a jak to jednou bude velké?

16. listopad 2018

Rada pro začínající zahrádkáře zní: než se vrhnete do výsadby na vaší zahradě, měli byste si dobře rozmyslet, co budete pěstovat, kolik toho vypěstujete, abyste to zvládli zpracovat a podobně. Je ovoce na stromech, pro které jste se rozhodli, opravdu jedlé? Nemůže uškodit vašim dětem, které ho v nestřežené chvíli slupnou? A kolik místa zaberou keře, stromy nebo trvalky, které byste chtěli mít za okny, až z nich budou „dospěláci“? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

„Než začneme sázet stromy a keře, zjistíme si, jak velké budou v dospělosti, jak se o ně máme starat, co potřebují k životu. Zda slunce nebo stín, sucho či vlhko, jaké pH půdy jim dělá dobře, zda jsou to rostliny vápnomilné. Zda jim svědčí humózní půdy nebo spíš minerální.

Dobře se postaráme i o místo výsadby, přípravu nového stanoviště, zkypříme ho a prohnojíme. Po výsadbě o rostliny pečujeme tak, jak je třeba, protože každá rostlina vyžaduje jiný přístup. Zapíšeme si jména rostlin, které jsme vysadili, nejlépe přímo k nim, na cedulky nebo visačky. Říkáte si, to si přece budu pamatovat, ale za deset let a po desítkách dalších vysazených rostlin ne každý ví, cože to vysadil kdysi.

Pokud je to možné, pěstujte jen takové množství ovoce a zeleniny, které jste schopní spotřebovat vy, případně příbuzní nebo sousedi. Občas, když je dobrý rok, přeroste nám množství vypěstovaného přes hlavu a řešíme známou otázku Kam s ním...

Sázíme a sejeme na vzdálenosti doporučené, menší spon nám nepřinese vyšší úrodu, ale spíše menší a nekvalitní výpěstky. Ty se o místo na slunci perou s ostatními natěsnanými rostlinami. Také tím zvyšujeme riziko nástupu chorob a škůdců do porostů.“ 

 

Spustit audio